sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Kevätspesiaali 2003: 2. PM-katsastusten pikamatka 2001, H20

[ mäksä :: 5.3.2003 ]

Nuori supersankarimme loikoilee lähtökynnyksellä raukeana. Pikamatka on peruskauraa. Paikkoja Anttolaan ei vielä tänään jaeta, huominen normaalimatka ratkaisee. Supersankarimme tuntee voimansa ja tietää, että virheetön juoksu riittää.

Lähtöviivalla supersankarimme tuntee vatsassa perhosia, mutta hän muistuttaa itseään ylivertaisuudestaan ja tilanne normalisoituu. Ensimmäiset sadat metrit hän liikkuu ripeästi. Koko väli on oravanpolkua, mutta tarkka sijainti selviää hänelle vasta rastivälin puolivälissä. Rastinoton hän suorittaa täydellä vauhdilla ja luonnollisesti virheettä.

Kakkosväli on supersankarillemme niin ikään helppo. Hän kuitenkin ottaa välin hieman varmistellen, koska ymmärtää, ettei tämän kaltaisilla väleillä voi kuin hävitä. Kolmosvälin reitinvalinnassa supersankarimme ottaa huomioon, ettei viihdy tiheässä metsässä, missä hän ei pysty käyttämään kaikkea juoksuvoimaansa. Suunnitelman toteutus sujuu ongelmitta.

Nelosrasti loistaa kauas eikä tuota supersankarillemme ongelmia. Vitosvälillä rastimäki näkyy notkon toiselle laidalle asti ja rastimäen rinteessä supersankarimme löytää oikean korkeuden vaivatta. Kutosvälillä hän valitsee suoran reitinvalinnan ja taitavasti maastonmuotoja lukien hän näin eliminoi virheen mahdollisuuden.

Vihelletään peli poikki hetkeksi ja katsotaan mikä on tilanne tällä hetkellä. Nuori supersankarimme on edennyt kilpailun kuusi ensimmäistä väliä täysin virheittä, mikä on harhaanjohtavasta nimestä huolimatta varmasti hänen elämänsä ensimmäinen kerta. Supersankarimme on johtanut kilpailua jokaisella rastilla. Ykkösvälillä hän juoksi pohjat kymmenellä sekunnilla ja hän on ollut lyhyttä kakkosväliä lukuunottamatta jokaisella välillä seitsemän nopeimman joukossa. Kilpailun tuleva voittaja Tuomas Tervo on tällä hetkellä kilpailussa viidentenä 25 sekuntia supersankariamme perässä.

[koko rata, 265kt] Kilpailun seitsemäs rastiväli tarjoaa haastavaa reitinvalintaa. Suora valinta ei näytä houkuttelevalta, vaan supersankarimme päättää käyttää alkumatkasta hyväkseen tietä ja soramontun pohjaa, jonka jälkeen hänen tarkoituksenaan on juosta toisen ylipääsemättömän oikealta puolelta suoraviivaisesti rastille. Optimivalinta kulkisi molempien ylipääsemättömien vasemmalta puolelta, mutta sitä supersankarimme ei huomaa.

Sora pöllyää tiellä, kun supersankarimme lyö loikkaria silmään. Hän hyppää vauhdilla soramonttuun ja antaa saman tahdin jatkua, mutta samalla supersankarimme huomaa tehneensä virhearvion. Soramontun vastarinne onkin hänen odotuksiaan korkeampi ja jyrkempi. Hän päättää juosta soramonttua suunniteltua pidemmälle, koska sieltä hän pystyy helpommin nousemaan reunan ylös. Mäki on metsänpuolellakin jyrkkä ja nuoren supersankarimme jaloissa alkaa painaa. Pian hän kuitenkin saapuu avokallion reunaan ja uskoo päässeensä jo mäen päälle. Aivan päälle hän ei nouse vaan päättää kiertää terävän nousun ja sen pohjoispuolella olevan suon, jonka jälkeen hän voisi juosta avokalliota pitkin länteen suoraan rastille.

Suo vasemmalla puolella kestää yllättävän kauan ja supersankarimme päättää oikaista sen läpi. Suo on yllättävän hyväkulkuista ja pian hän mielestään saapuukin jo rastimäelle. Vauhdilla hän juoksee mäen yli ja saapuu rinteeseen, mutta rastia ei näy.

Aukko paistaa jo oikealla ja supersankarimme epäilee tulleensa liian alas ja hän lähtee rinnettä pitkin etelään. Rastia ei löydy, eikä maastokaan aivan täsmää, mutta varmuuden vuoksi supersankarimme sahaa rinnettä edestakaisin muutaman kerran ennen kuin vakuuttuu erehtyneensä. Pitkästä aikaa.

Ensin supersankarimme lähtee paikallistamaan itseään nenän päälle, mutta sieltä ei kiinnekohtia löydy. Tämän jälkeen hän juoksee länsipuolella olevan notkon yli seuraavaan mäkeen, jota hän lähtee etenemään etelään. Lopulta vastaan tulee valtava kivi, jonka hän epäilee sijaitsevan rastin eteläpuolella kolmosen lähellä. Siispä hän päättää lähteä pohjoiseen, mutta yllättäen supersankarimme tulee tielle.

Supersankarimme on ihmeisään. Ensin hän epäilee tulleensa kolmosen länsipuolella olevaan polkujen risteykseen, mutta tarkemman tutkiskelun jälkeen rastin pohjoispuolella oleva ajopolku näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Ilman erityistä kiirettä supersankarimme juoksee rastille.

Tappiota välin nopeimmalle on kertynyt lähes 13 minuuttia. Nuori supersankarimme ei enää johda kilpailua. Itse asiassa hän on kolmanneksi viimeisenä. Kilpailu on hänen osaltaan ohi.

Seuraavana päivänä supersankaria ei lähtöpaikalla näy. Hänen paikallaan juoksee joku täysin tavallinen suunnistaja. Hän juoksee supersankariamme paremmin, mutta muutamien selvien virheiden takia ei hänkään pysty lunastamaan paikkaa PM-kilpailuihin.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi