sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Marraskuisia suunnitelmia

[ mäksä :: 10.11.2005 ]

Lokakuussa, kun pidin itseäni harjoituskiellossa, harjoitusmotivaatio tuntui olevan vahvassa nousussa. Teorian kielletyn hedelmän houkuttavuudesta hylkäsin viikonloppuna, kun puolen päivän sairastelusta sain muokattua hymyssä suin kahden päivän harjoitustauon. Yskien on harjoituskausi lähtenyt käyntiin, mutta en kanna huolta, sillä teoriaan syömisen nälkää kasvattavasta vaikutuksesta uskon edelleen.

Harjoitusmotivaatiota talvikauden ensimetreillä on nakertanut syksyn ylirasituksesta kumpuava epätietoisuus siitä, mitä pitäisi tehdä. Kuitenkin viikonlopusta lähtien ovat päähän alkaneet piirtyä ne suuret linjat ja muutokset, joiden varaan talven harjoittelua voisi rakentaa. Nyt taas alkaa olla odottava tunne suurten koitosten edessä.

Tunne on vielä odottava, koska olen päättänyt harjoitella marraskuun kevyesti. Osaltaan ratkaisuun on vaikuttanut se, että olen niin huonossa kunnossa, että konetta on syytä tauon jälkeen ajaa hetki sisään ennen todellisen tykityksen aloittamista. Toisaalta ylirasitustila on saanut minut aavistuksen varpailleni ja mielelläni katselen rauhassa, miten elimistö suhtautuu kestävyysharjoitteluun.

Vaikka puhunkin kevyestä harjoittelusta, olen kuitenkin suunnitellut harjoitelavani kuun kohtuullisella määrällä. Rasitusta olen enemmänkin ajatellut pitää alhaalla sillä, että tekisin kovia harjoituksia vähän ja toisaalta peruskestävyysharjoituksistakin valtaosan peruskestävyysalueen alaosassa.

Voimaa hiotuin metodein

Marraskuun teemaksi olen kirjoittanut perinteiden mukaisesti voiman, mutta voimaharjoittelun toteutusta olen miettinyt jälleen uudelleen ? voimaharjoittelu kun ei koskaan tahdo toimia, kuten toivoisin. Viime vuoden määrätaktiikasta olen hypännyt yhdellä loikalla laatupuolen riveihin.

Käytännössä en ole asettanut voimaharjoittelulle mitään tavoitteita tyyliin harjoitus joka toinen tai kolmas päivä, vaan olen lähtenyt siitä, että voimaharjoituksia tehdään ainoastaan palautuneilla lihaksilla. Nyt kun pidän tehot alhaalla ja voimaharjoittelun valokeilassa on harjoituksia helppo sijoitella ja siirrellä lyhyelläkin varoitusajalla.

Toiseksi olen yrittänyt tehdä kuntopiiriä siten, että rasitus ja palautumisaika pysyisivät ihmillisinä. Toisin sanoen, torstaina bussiin kävellessä ei joka askel saisi muistuttaa maanantaina tehdystä kuntopiiristä. Tällaisiakin päiviä on nimittäin koettu. Lisäksi olen jättänyt kokemukseni mukaan helpoiten lihaksia jumittavia liikkeitä sarjoista pois.

Tietystikään kaikki lihaksistoon kohdistuva rasitus ei synny kuntopiiristä. Olen kokenut etenkin runsaan juoksuharjoittelun jumittavan lihaksia. Isojen kilometrien ja voimaharjoittelun yhdistämisessä ovat aina molemmat osapuolet kärsineet. Nyt olen suunnitellut ratkaisevani ongelman siten, että juoksen marraskuussa vähämmän kuin normaalisti ja teen määrää monipuolisesti. Kun muu harjoittelu rasittaa lihaksistoa vähemmän, antaa se lisää edellytyksiä voimaharjoitteluun.

Huomiota lihaksiston hyvinvointiin

Lihaksiston meneminen jumiin on minun suurimpia ongelmia harjoittelussani. Täksi talveksi olen nostanut lihaksiston pitämisen tuoreena keskeiseksi tavoitteeksi. Uskon, että tämän ongelman ratkaisu voisi osaltaan toimia myös osaratkaisuna moniin muihin pieniin ongelmiin ja parantaa harjoitusten laatua.

Vielä ei ole täysin selvää, miten tulen tavoitteeseeni pääsemään, mutta ainakaan harjoitusmääristä en aio tinkiä. Monipuolisempi harjoittelu, parempi lihashuolto ja voimakkaampi harjoittelun rytmitys ovat pyörineet mielessäni etsiessäni ratkaisua.

Harjoituskausi on vasta aluillaan. Monia suurempia ja pienempiä muutoksia on pohdinnan alla, mutta niillä asioilla ei ole vielä kiire. Marraskuu palautetaan pohjaa ja kykyä harjoitella kovaa. Vasta sen jälkeen kokonaisvaltaisilla suunnitelmilla on merkitystä.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi