sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Kuusisataa

[ mäksä :: 4.2.2008 ]

Tunti neljäkymmentä minuuttia päivässä. Yksitoista ja puoli tuntia viikossa. Viisikymmentä tuntia kuukaudessa. Keskimäärin.

Minulla ei ole pakkomiellettä. Minulla on tavoite. Ja suunnitelma. Tosin suunnitelmani on, kuten tavallista, varsin abstrakti. Ja tavoitteeni kuulostaa typerältä. Se kuulostaa pakkomielteeltä. Mutta kiistän kaiken.

* * * *

En etene tasaisen vauhdin taulukon mukaan. Olen harjoitellut viimeiset kaksitoista viikkoa viidentoista tunnin keskiarvolla. Se on selvästi enemmän, mitä edellisinä talvina on tullut tehtyä.

Mutta ei työ lenkillä näy. En voi sanoa, että olisin kunnossa edes helmikuun alun mittapuussa. Toisaalta näin olen asiaa suunnitellutkin. Pidin tammikuun alkuun saakka tehot alhaalla, jotta en olisi kunnossa liian aikaisin. Ajattelin, että ehtisin ja uskon siihen toki edelleen. Mutta aina ei jaksa luottaa. Joskus haluaisi tietää.

Sikäli olen kuitenkin harjoittelun tuloksiin pettynyt, ettei myöskään reippaan vauhti ole toivotulla tasolla. Mattotestin antamasta aerobisesta kynnysmäärittelystä en jaksa nyt jaaritella, mutta osaltaan sekin testi todisti, ettei reippaan vauhti ole kehittynyt toivotusti.

Ehkä sekin vauhti paranee, kunhan kovia harjoituksia tulee enemmän.

* * * *

Olen alkutalven aikana kuitenkin saanut muutakin positiivista aikaiseksi kuin luonut kykyä harjoitella. Voimaa olen tehnyt salilla säännöllisesti ja rauta nousee nykyään huomattavasti helpommin kuin syksyllä. Vaikka olenkin voimaharjoitusten päälle yleensä juossut vetoja ja loikkinut, lienee voiman jalostamisessa vielä sarkaa kynnettävänä.

Toisaalta on juoksu maastossa tuntunut vahvalta. Mäet ovat nousseet mukavasti ja askel tuntuu lähtevän edellisen perään ilman erityistä vääntämistä. Jälkimmäiseen saattaa olla osuutta myös juoksutekniikkaharjoituksilla. Oikeastaan ensimmäistä kertaa, kun olen nyt tehnyt viikoittain juoksutekniikkaa, olen huomannut, että niillä harjoituksilla on ollut jotain vaikutusta askeleeseen ja lantion toimintaan. Olen yrittänyt myös voimaharjoituksissa huomioida lantion toimivuutta.

Myös lihakset ovat edelleen hyvässä kunnossa, mikä on täysin ennenkuulumatonta. Olen juossut vähemmän kuin aiemmin, millä lienee osuutensa asiaan. Toisaalta olen myös panostanut venyttelytouhuihin enemmän kuin ikinä.

Olen tänä talvena myös rytmittänyt harjoittelua aiempaa tehokkaammin. Tavoitteenani on ollut harjoitella 3-1 -päivärytmityksellä, mutta kovin usein käytännön syistä on rytmitys muuttunut muotoon 2-1. Jos joka neljäs päivä on kevyt päivä, se tulee pidettyä paremmin kevyenä päivänä. Kahdessa päivässä taas ehtii harjoitella niin vähän, että kevyeen päiväänkin tulee tarve laittaa jotain kehittävää harjoittelua. Päivärytmitystä olen pyrkinyt toteuttamaan muutenkin kuin tuntipylväiden muodossa. Olen miettinyt palautumista eri kanteilta ja esimerkiksi parin juoksupainotteisen harjoituspäivän jälkeen olen saattanut olla pari päivää lähes kokonaan juoksematta. Päivärytmityksen ohella olen pitänyt kolmen viikon viikkorytmiä, jossa joka kolmas viikko tulee viikon alkuun noin neljän päivän kevyt jakso.

* * * *

Tuleva kausi on ohjelmaltaan miellyttävä, sillä ennen Tiomilaa ei ole tärkeitä kilpailuja. Parina viime vuonna, kun ensimmäiset katsastukset ovat olleet jo huhtikuun puolivälissä, ei kotimaassa ole ennen katsastuksia ehtinyt kunnolla kilpailla. Tänä vuonna suunnistustuntumaa voi etsiä alkukauden kilpailuista levollisin mielin. Samoin juoksuvirettä ehtii paremmin hioa vielä huhtikuussa.

Huhtikuuhun on vielä kaksi kuukautta aikaa. Helmikuun harjoittelua hallitsee Espanjan leiri Barbatessa, missä tavoitteeni on tehdä laadukkaita suunnistusharjoituksia. Maaliskuussa on tarkoituksenani juosta enemmän kovia harjoituksia myös nopeilla alustoilla ja hioa juoksukuntoa kilpailukautta varten.

* * * *

Jos suunnitelmat ovat usein abstrakteja, niin ovat tavoitteetkin. Usein vain on helpointa konkretisoida tavoitteet numeroiksi, jotta ajatus niiden taustalla säilyisi riittävän kirkkaana. Ei tavoitteeni ole harjoitella 600 tuntia. Tavoitteeni tai pikemmin suunnitelmani on harjoitella paljon, enemmän kuin aiemmin. Uskon, että kehittymiseni vaatii harjoittelumäärien lisäystä. 600 tuntia takaraivossa pitää suuret linjat muistissa.

600 tuntia tulee jos on tullakseen. Harjoittelen talvella paljon ja kesällä sen mitä kunto vaatii. Enkä aio tehdä kahden viikon määräjaksoa lokakuun loppuun, jos vetoni muuten näyttää jäävän vajaaksi. Kaikesta huolimatta haluan muistuttaa, etten lähtökohtaisesti koe lokakuun olevan pyhitetty ylimenokaudelle. Vaikken viime vuosina olekaan lokakuussa varsinaisesti harjoitellut, ei se tarkoita sitä, ettei tänä vuonna saattaisi löytyä joku todella pätevä syy poiketa tästä kaavasta.


Kommentoi


Hyvä että mietit nyt miten satsaat Lokakuussa! Tässähän alkaa jo jännittää miten 09 menee! Sä oot jo maajoukkueeen porteilla tänä kesänä jos et sössi.

katse kohti finnspringelin katsastusta - 5.2.2008 klo 13.48


Hyvä mäksä! Vähän oot jäljessä, mutta sieltä tullaan!

007 - 4.2.2008 klo 18.17