sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

PM-sprintti pureskeltuna

[ mäksä :: 11.6.2009 ]

Harvemmin sitä juostaan entisen kotikaupungin kujilla maailman huippujen toimesta isoa kovaa lajina sprinttisuunnistus. Harvoin on myös mahdollisuus päästä juoksemaan maailmancup-ratoja ennakkoon. Vaikka en toukokuista koejuoksua enempää ollut ratojen kanssa tekemisissä, en voi kiistää, etteikö kiinnostus siihen ollut suuri, miten maailman huiput rataa kiertävät.

Mielestäni tein silloin hyvän suorituksen lukuunottamatta 11. rastin 15 sekunnin virhettä, jonka onnistuin sujuvasti laittamaan rastilipun puuttumisen piikkiin. Jälkikäteen kuitenkin laskin, että tein radalla noin 6 reitinvalintavirhettä.

Kuusi reitinvalintavirhettä tuntuu paljolta, mutta PM-kilpailuissa sellainen suoritus olisi asettunut keskiarvoon. Laskin, että miesten kilpailussa tehtiin yhteensä noin 200 reitinvalintavirhettä. Lienee perusteltua käydä läpi, miten rata olisi pitänyt juosta. Arvioin reitinvalintojen aikaerot väliaikojen keskiarvojen ja mediaanien perusteella.

PM-sprintin välit K-4 (vihreällä merkittynä on nopein valinta, keltaisella toiseksi nopein ja punaisella hitain)

K-1: Vasemmalta on nopein. Vain Sirmais juoksi oikealta, mikä on 3 sekuntia hitaampi.

1-2: Ensin sillan ali ja sitten joen yli. Näin rastinotto on nopeampi. Hieman yli puolet juoksi näin. 2 sekuntia eroa.

3-4: Föhr ja Hertner juoksivat ainoina optimivalintaa oikealta talojen välistä pujotellen. Molemmat juoksivat välille pohjat. Koska tätä valintaa toteutti vain kaksi suunnistajaa on vaikea arvioda, kuinka paljon toiset reitinvalinnat todella olivat hitaampia. Arvioin oikean kierron kaksi sekuntia ja vasemman kierron 3 sekuntia hitaammaksi. Vasemmalta juoksi hieman useampi.

PM-sprintin välit 5-9

5-6: Kilpailussa nopeimmat noteeraukset tehtiin ojan vartta juosten, mutta rohkenen epäillä, ettei reitinvalinta olisi ollut nopein, ellei ojan varteen olisi muodostunut uraa. Tilastollisesti vasen kierto oli kaksi sekuntia hitaampi, mutta alkupään lähtijöille se oli jopa nopeampi, loppupään lähtijöille enemmän kuin kaksi sekuntia hitaampi.

6-7: Simppeli korttelin kierto, jossa vasen lyhyempi ja nopeampi. Eroa 2 sekuntia.

8-9: Tässä metsävälillä tehtiin monenlaista mikroreitinvalintaa, mutta kolme päälinjaa suorituksista on löydettävissä: oikealta, vasemmalta tai viivaa myötäillen mutkitellen. Rastiviivan alle jää 19 käyrää, joten jokainen ymmärtää, että aika paljon rastiväliaika riippuu myös jalkatyön tehokkuudesta. Hubmann oli vasemmalla reitinvalinnalla nopein, mutta toiseksi nopeimmat ajat juoksivat Hramov vasemmalta ja Skjeset ja Tranchand oikealta. Keskiarvojen ja mediaanien perusteella vasen valinta olisi pari sekuntia nopeampi, mutta otos on niin pieni ja hajonta ajoissa suuri, että kaksi sekuntia taitaa olla vähemmän kuin luottamusväli. Puolet juoksi välin jollain tavalla suoraan ja se oli joka tapauksessa hitain kolmesta reitinvalinnasta.

PM-sprintin väli 12-13

12-13: Oikea valinta on seitsemän sekuntia nopeampi kuin vasen. 60 % kilpailijoista toteutti optimivalinnan suhteellisen ongelmitta ja 25 % kiersi vasemmalta. Loput toteuttivat jotain enemmän tai vielä enemmän epäonnistunutta variaatiota. Oikealla valinnalla alamäessä portaiden vieressä pystyi juoksemaan. Jos näin ei olisi ollut, olisi reitinvainta saattanut olla parikin sekuntia nykyistä hitaampi.

PM-sprintin välit 13-15

13-14: Kaksi kolmasosaa kilpailijoista juoksi välin vasemmalta, vaikka oikealta on nopeampi. Nopein oli juosta ensin vasemmalta portista, mutta kiertää sen jälkeen oikealta. Jos lähti heti oikealle hävisi kaksi sekuntia.

14-15: Samoin kuin edellisellä välillä kaksi kolmasosaa kilpailjoista juoksi välin vasemmlta, mutta oikealta on nopeampi. Jos katsoo pelkästään jokea, vasen reitinvalinta näyttää lyhyemmältä, mutta oikean reitinvalinnan pystyy toteuttamaan suoraviivaisemmin, koska vasemmalla puolella sillan ympäristössä on kasvillisuusesteitä.

PM-sprintin välit 15-19

15-16: Vasemmlta. 6 miestä juoksi välin oikealta, mikä on sekunnnin hitaampi.

16-17: Neljä miestä juoksi oikealta, mikä on 2 sekuntia hitaampi kuin suoraan. Osa juoksi myös hieman vasemmalta, mikä saattoi olla myös hieman hitaampi, mutta GPS-viiva ei ole niin tarkka, että siitä pystyisi päättelemään varmasti kumpaa reitinvalintaa kukin juoksi.

17-18: Kolme neljäsosaa kilpailjiosta juoksi välin oikealta, mutta suoraan talojen välistä oli noin sekunnin nopeampi.

18-19: Nopein valinta kulkee ensin ylös sillalle ja vasta toisella puolella jokea tien ali. Tämä oli kolme sekuntia nopeampi reitinvalinta kuin juosta ensin tien ali. Yllättäen peräti kolmasosa kilpailijoista juoksi hitaampaa valintaa, vaikka väleillä 12-15 tai viimeistään välillä 17-18 olisi pitänyt olla aikaa lukea kielletty kasvillisuus tien takana ja tehdä tämänkin välin reitinvalinta.

Kilpailun ylivoimainen kärkikaksikko oli Daniel Hubmann ja Andrei Hramov. Moni saattaa laittaa tämän puhtaasti sen piikkiin, että kaverit olivat myös fyysisesti kilpailun vahvimpia, mikä on sinänsä täysin totta. Mielenkiintoista kuitenkin on, että kaksikko suoritui kilpailun reitinvalinnoista myös koko joukosta parhaiten. Hramov teki reitinvalintavirheitä 4 sekuntia ja Hubmann 6 sekuntia. Kuuden sekunnin reitinvalintavirheillä selvisi myös Mattias Karlsson.

Vaikka reitinvalinnoissa hajontaa melko paljon lopulta syntyikin, olivat aikaerot pieniä. Pääosa kilpailijoista olisi optimireitinvalinnoilla voinut ottaa ajasta noin 20 sekuntia. Yhtä paljon kuin reitinvalinnoilla, oli merkitystä sujuvalla toteutuksella.

PM-sprintin GPS-seuranta


Ei kommentteja    ::    Kommentoi