sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Toinen MM-katsastussprintissä

[ mäksä :: 15.7.2009 ]

MM-katsastussprintistä irtosi toinen sija, mikä oli aika rutkasti yläkanttiin. Seuraavassa siitä, miten sijoitukseen päädyttiin.

Pohjatietoksi löytyvät rastiväliajat ja Reittihärveli.

Kilpailutaktiikka selväksi edellisenä päivänä

Erityisen paljon en ollut kilpailua etukäteen miettinyt, mutta avasin maanantaiaamuna kilpailuohjeet ja katsoin läpi, mitä tuleman piti. Kilpailuohjeet selvittivätkin maastoa kokonaisuudessaan aika tavalla. Kaupunginpuiston vanhaa karttaa olin jo aiemmin katsellut, mutta nyt avasin myös ilmakuvat ja kävin läpi linnan ympäristön.

Ennakkotyön pohjalta muodustui minulle varsin selkeä kuva siitä, mitä oli luvassa ja tämän perusteella tein kilpailuun taktiikan. Kilpailun alku tulisi olemaan ns. yllättävän vaativaa suunnistusta. Tärkeintä olisi virheettömyys ja sujuvuus, mikä olisi saavutettavissa keskittymällä tiivisti aina käsillä olevaan suunnistustehtävään. Jos aikaa jäisi, lukisin välejä eteenpäin, mutta jos ei jäisi, reitinvalinnat voisi tehdä vasta rasteilla, koska valinnat tuskin tulisivat olemaan erityisen monimutkaisia. Jonkin verran kuitenkin kannattaisi kiertää, koska mahdollisesti syntyneistä urista huolimatta maasto olisi suhteellisen hidasta. Lisäksi kierrot toisivat varmuutta suoritukseen.

Alun jälkeen tulisi siirtymäosuus linnalle, jossa tarjoiltaisiin loppuun reitinvalintapainoitteista suunnistusta. Reitinvalinnat ehtisi kuitenkin todennäköisesti katsoa siirtymäosuudella, joten niihin alkupään väleillä ei olisi tarpeen käyttää aikaa. Koska kilpailu olisi ylimittainen, ei alussa olisi syytä ryntäillä, vaan kannattaisi otta homma rauhassa haltuun.

Alun metsäosuus käsittämättömän hyvin

Mielestäni rata vastasi hyvinkin lähelle odotuksiani, joskin linnan kiellettyjen alueiden määrä yllätti, eikä siellä tarjottu odottamiani lyhyempiä reitinvalintavälejä, eikä kikkailunomaisia rastipisteitä. Kiellettyjä alueita ja niiden merkintöjä ihmetellessä kuluikin lähen koko kilpailukartan katseluaika ennen lähtöä.

Onnistuin mielestäni taktiikassani alkuradalla jopa paremmin kuin odotin. 12. rastin 12 sekunnin johto tuntuu hämmentävältä. Pystyin alkumatkasta lähes virheettömään suoritukseen, mihin olen tyytyväinen. 3. rastista juoksin metrin ohi, kun en huomannut risteystä heti ja 10. rastilta lähdin ensin väärään suuntaan. Lisäksi 9-10 välillä tein todennäköisesti kiertämällä väärän reitinvalinnan.

Toisaalta, vaikka rata sisälsi paljon suunnistusta, pystyin pitämään suorituksen sopivasti edessä ja päätökset olivat aina selvillä, kun niitä tarvittiin. En tosin pysty muistamaan yksityiskohtia radan lukemisesta eteenpäin, kuten missä kohdissa tarkasti olisin tätä tehnyt, kuinka pitkissä jaksoissa ja mitä välejä kullakin kertaa. Tämä harmittaa, koska nämä tiedot olisivat tärkeitä oman kehittymisen kannalta.

Osasyy selvään etumatkaani 12. rastilla löytyy myös muiden rastiväliajoista. Kuten ennakoinkin myös monet suosikeista tekivät alkumatkasta virheitä. Itse jäin 12. ensimmäisellä välillä 30 sekuntia rastivälien pohjista. Se on hyvä suoritus, mutta ei häikäisevä.

Lopussa reitinvalintavirheitä

12. rastin jälkeen hapot iskivät jalkoihin ja päähän. Tein 12-13 välillä reitinvalinnat lopuille rastiväleille ja oikeastaan sen jälkeen vain taistelin ja toteutin. Loppu ei mennyt hyvin. Rastit olivat helppoja, enkä niissä tehnyt virheitä, mutta reitinvalintoja olisi ollut aikaa katsoa tarkemmin ja näin olisi pitänyt myös tehdä. Nyt tein lopun valinnat pääosin väärin. Lisäksi katsoin 18. rastin sijainnin ensin toiselle puolelle muuria, mutta huomasin asian viime tingassa. Osittain tästä syystä seuraavan välin reitinvalintakin meni väärin.

Lopulta onnistuin vielä 19-20 välillä hukkaamaan monta sekuntia. Katsoin vain nopeasti, että väli on juostava suoraan leuka pystyssä. Parkkipaikka oli kuitenkin täynnä autoja, mikä muutti koko välin luonteen täysin. Kentän toiselta laidalta ei pystynyt peilaamaan väliä eteenpäin. Autoja hieman pujoteltuani näin pensaikon edessäni. En ollut katsonut väliä niin tarkkaan, että olisin voinut varmaksi sanoa, että pensaikon välistä jostain pääsee tai mistä ja kiersin pensaikon lopulta kuitenkin vasemmalta. Leikkikentällä olin myös aivan kuutamolla, enkä heti hoksannut rastia ihmisten ja viitoitusten sekamelskasta. Kaiken sekoilun jälkeen jouduin vielä rastilla kertaalleen miettimään, missä päin maali oikein sijaitsee.

Loppu ei mennyt erityisen vahvasti, enkä voi millään olla suoritukseeni siltä osin tyytyävinen. Toisaalta, vaikka olin väsynyt ja tein virheitä, jäin 12. rastilta maaliin Muukkoselle vain, jos näin voi sanoa, puoli minuuttia. Muukkonen oli kuitenkin joka välillä 3. nopeimman joukossa. Ainoa johtopäätös on, että juoksukin taisi kulkea.

Kokonaisuutena olen tietysti toiseen sijaan tyytyväinen, eikä lopun virheillä sikäli ollut tämän suhteen merkitystä, että kuitenkin olisin hävinnyt Muukkoselle. Vieläkin jäi opittavaa, mutta toinen sija antoi rutkasti lisää intoa opetella. Tästä on hyvä jatkaa!


Ei kommentteja    ::    Kommentoi