sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

SM-pitkä matka

[ mäksä :: 7.9.2009 ]

Joskus aiemmin olen tainnut sanoa, että syksyn tavoitteena on plaketti pitkältä matkalta. Näin on saattanut olla asia useamman syksyn osalta. Tänä vuonna yritys tuotti 27. sijan, joten ihan lähelle tavoitteita ei päästy. Jos viikonloppuun tekee 12 minuuttia virhettä, niin paljon enempää ei voi odottaakaan.

Karsinta

Härveli ja Online-tulokset.

Karsinnanhan piti olla ihan piece of kakku, nimittäin Muukkosen Petteri lähti kaksi minuuttia perään. Laskeskelin, että jos oma suunnistustaitoni ei pystyisi vastaamaan askolalaisen maaston haasteisiin, voisi Petteri tuoda minut aina pois metsästä. Ja kaikissa olosuhteissa uskoin sen riittävän kymmenen parhaan joukkoon.

Karsinnan alku sujui kuitenkin hyvin. Etenin melko varmasti. Pysähtelin kiltisti lukemaan ennen rasteja karttaa tarkemmin, enkä oikeastaan koukkinut yhtään. Kutoselle onnistuin hieman tekemään ässää rastinotossa, kun ajauduin puolivahingossa rinteeseen parempaa juoksu-uraa etsiessäni. Kasille ei tahtonut löytää ilman kirvestä hyvää juostavaa linjaa. Ysillä olin kuitenkin ryhmässäni neljäntenä, reilun minuutin Jani Lakasta perässä. Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan.

Ensin pienen ajatuskatkon saattelemana pummasin kymppiä reilun minuutin. Sitten rastilta katsoin vain nopeasti lähtösuunnan ja pari sataa metriä tiheikössä rymyttyäni tajusin, että väli piti ehdottomasti kiertää tietä ympäri. Tempaisin 90 asetetta vasempaan ja tielle tullessani Muukkonen latoi edellä karkuun. Sain kuitenkin selän kiinni ja parin minuutin virheiden saattelemana siinä sitä sitten oltiin.

Pitkällä 12-välillä lähdin alussa hakemaan omaa uraa ja siinä sitten olinkin aika rumasti vasemmalla. Tiellä näin Muukkosen jossain 200 metrin päässä edellä. Tässä kohtaa optimivalinta olisi ollut juosta koko välin alku vasemmalta linjan reunaa pitkin, mutta eipä osunut valinta silmään. Sen sijaan juoksin polkua oikealle. Olisin voinut oikaista polun mutkan, mutta päätin vetää ajouria pitkin suon laitaa, mikä näytti hieman suoraviivaisemmalta. Juomamukin kuvan rohkaisemana epäilin, sieltäkin hyvä ura löytyisi. Ajourathan eivät olleet yhtenäisiä, minkä tajusin hieman myöhässä ja muutenkin urien sijaan löysin itseni jostain keskeltä suota. Sen jälkeen väli ei mitään herkkua ollut polkea. Vaikka rastia en pummannut yhtään, niin kaksi ja puoli minuuttia otin pataan nopeimmilta.

Tämän jälkeen hieman tyhmempikin olisi tajunnut, että kiirehän siinä saattaa olla finaaliin. Vetelin ihan reippaalla askeleella pari seuraavaa väliä. Toiseksi viimeiselle yritin vetää kovaa polkuja pitkin ja tähtäilin vain itseäni tielle. Tiellä avasin kartan ja katsoin rastinoton todetakseni, että rasti olikin jo ennen tietä. Oli siinä Antti Niemisellä varmaan kameransa takana hauskaa, kun edestakaisin siinä rymysin. Vaikka myönnettävä on, että hieman huonommalla tuurilla olisin saattanut jatkaa samalla vauhdilla viimeiselle saakka.

Lopulta olin yhdeksäs ja 11. sijaan jäi 37 sekuntia hyvää. Vitosen koukuilla ihan ok, mutta olisihan sitä paremminkin voinut suunnistaa.

Finaali

Härveli ja Online-tulokset.

Finaalin alkumatka sujui omasta mielestäni hyvin. Ykkös-, vitos- ja seiskavälillä hävisin nopeimmille pyöreän minuutin, mikä on mielestäni vähän liikaa, koska en varsinaista virhettä tehnyt juurikaan. Ehkä en vain osaa juosta tuollaisia välejä riittävän aggressiivisesti. Vaikea on lähteä spekuloimaan, olisiko sieltä joku toinen jotain parempaa uraa onnistunut löytämään. Kasilla olin kuitenkin 15. eli vielä hyvin plakettien tuntumassa.

Ysivälin päätin juosta vasemmalta. Jyrkänteiden jälkeen jatkoin kuviorajaa pitkin ja vasta rinteessä katsoin kompassia ja totesin vetäväni rumasti sivuun. Se linja, minkä eteeni olin löytänyt, ei ollutkaan kartassa. Samalla hetkellä totesin, että se siitä plaketista.

Pitkän matkan kartasta oli ajoittain vaikea saada selvää Takalenkki ei muutenkaan sujunut erityisen hyvin. Väleillä 8-15 jäin kärkeen yhteensä viisi ja puoli minuuttia lisää. Hommaa ei varsinaisesti helpottanut se, että olin jossain rytäkässä saanut karttamuoviin juuri tälle kohdalle pienen reiän, minkä vuoksi kartta oli kastunut, eikä kaikilta osin ollut erityisen hyvin luettava (eipä se ryppyisen kartan skannaaminenkaan ihan parhaalla mahdollisella tavalla onnistunut..). Suurimmat virheet tein kuitenkin kohdissa, missä kartasta sai riittävän hyvin selvän.

Pitkän välin vedin vasemmalta. Katselin välillä sykkeitä ja totesin niiden pyörivät noin 10 pykälää alempana kuin normaalisti. Yritin polulla kiristää vauhtia, mutta ei mihinkään. Olin kuitenkin pitkällä välillä 6. nopein. Olihan toki toteutus moitteeton ja valintakin ilmeisen onnistunut, sillä samalla valinnalla Muukkonen juoksi välillä puolen minuutin pohjat.

Pitkän välin jälkeen näin Peltolan, joka oli lähtenyt kolme minuuttia perään. Voin kertoa, että hieman masensi. Luulin tosin, että hän olisi juossut minut pitkällä välillä kiinni, mutta tosiasiassa hän oli päässyt jo 14. ohi ja olin ohittanut hänet uudelleen pitkällä välillä. Vaikka yhtä kaikki, eihän tuolla merkitystä ole. Annoin Peltolan mennä ohi yleisörastilla, mutta lopulta sen jälkeen leimasin vain yhdellä rastilla hänen perässään. Aikalailla turoiluksi suunnistus meni ja kaksi minuuttia virhettä onnistuin vielä loppulenkilläkin sorvaamaan.

Olin 27. Eroa tuli kärkeen kymmenen ja plaketeille viisi minuuttia. Ei mitenkään loisteliaasti. Virhettä laskin tehneeni suurin piirtein 7 minuuttia, joten erittäin hyvän suorituksen olisin plaketeille saanut tehdä. Toisaalta yhtälailla ongelmana kilpailussa oli, etten saanut itsestäni kaikkea irti. Sykkeet olivat normaaliin ja lauantain karsintaan verrattuna kymmenen pykälää alemmat. Maalissa olin suhteellisen tuore. Jalat toki olivat väsyneet, mutta merkkejä fyysisestä väsymisestä ei ollut. Sinänsä useassa harjoituksessa viime viikkoina on ollut ongelmana saada kaikkea irti, mutta lauantain hyvän kulun jäljiltä en odottanut sellaista sunnuntaille.

Ensi vuonna SM-pitkä matka juostaan Karjaalla. Olettaisin maastotyypin vaihteeksi sopivan minulle erinomaisesti. Tavoitetta pitkän matkan plaketista saa siirtää jälleen nöyrästi vuodella eteenpäin.


Kommentoi


Kiitos huomiosta... Tosin eipä siitä vieläkään saa selvää, kun ei skannauksen laatu ryppyisestä kartasta ollut ihan paras mahdollinen. 13. ja 14. rastit näkyivät ihan riittävän hyvin, mutta 15. ei oikeastaan. Samoin 12-välillä on ajoittain vähän epämääräisempää kohtaa.

mäksä - 8.9.2009 klo 11.33


Hehe, en tiedä onko sattuma vai onko sulla tosi hyvä huumorintaju mutta toi karttakuvan linkki on "rikki". Eli siitä ei tosiaankaan saa selvää.

M - 8.9.2009 klo 10.30