sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Askel abstraktista konkreettiseen

[ mäksä :: 3.12.2010 ]

Viimeisen kuukauden aikana on tullut painetta niin seuran kuin maajoukkueenkin puolelta, että pitäisi vääntää jonkinlaista kausisuunnitelmaa. Ehkä jonkun mielestä tällä tasolla tuollaisten dokumenttien synnyttämisen pitäisi olla enemmänkin itsestäänselvyys, mutta enpä muista, koska viimeksi olisi oikean kausisuunnitelman kirjoittanut.

Tai onhan sellainen aina ollut. Päässä ja mielellään niin abstraktilla tasolla kuin mahdollista. Totta kai täytyy jonnekin olla hahmoteltuna harjoittelun kaari, harjoitettavat ominaisuudet ja niiden painottuminen eri aikoina. Täytyy olla käsitys siitä, koska pitää olla kunnossa ja missä kisoissa haluaa onnistua. Mutta pitääkö tämä kaikki kirjoittaa kausisuunnitelmaksi? Ei välttämättä.

Se, miksi en kausisuunnitelmia ole liiaksi kirjoitellut johtuu siitä, että ne harvoin toteutuvat. Siinä vaiheessa kun tulee ensimmäinen jalkavaiva, ensimmäinen flunssa tai ensimmäinen havainto siitä, etteivät ominaisuudet ole kehittyneet suunnitellusti, täytyy suunnitelmaa muuttaa. En ole ikinä pystynyt harjoittelemaan ainoataan talvikautta ilman muutoksia suunnitelmiini. Enkä tiedä, miksi tämä talvi olisi poikkeus.

Ehkä haluaisin tehdä suunnitelmasta liian hyvän ja sitten jätän tekemättä kokonaan. Jos jonkin asian olen miettinyt liian valmiiksi, otan sen omakseni ja minun on vaikea siitä luopua. Mieluummin pidän suunnitelman sopivan abstraktina ja teen lopulliset päätökset vasta kalkkiviivoilla. Mielestäni niin pystyn tekemään parhaat valinnat.

Mutta nyt kausisuunnitelma on tehty. Laskin, että siinä vaiheessa kun auto starttaa ennen joulua kohti Yllästä on luvassa kolmeen kuukauteen 39 päivää leiritystä. Kuulostaa muuten pirun hyvältä, vaikka itse sanonkin.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi