sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Puutarhaunelmia

[ mäksä :: 7.1.2012 ]

Lukeudun siihen ihmisryhmään, joka ei haaveile omasta omakotitalosta, vaan mielellään asustelee kiinni toisissa välttääkseen pihanhoitoon liittyviä velvollisuuksia. Tästä huolimatta on minulle muodostunut käsitys lainalaisuuksista, joita pihan tai muiden viheralueiden suunnittelussa usein noudatetaan tai joita minun mielestäni kuuluisi noudattaa.

En lähde kiusaamaan lukijoita laajalla selvityksellä omasta viheralueiden suunnitteluideologiasta, mutta haluaisin nostaa esiin yhden näkökannan, joka itsestäänselvyydessään ei ehkä sitä ansaitsisi, mutta jonka ymmärtämisen mahdollisia puutteita haluaisin korjata.

Jos joku istuttaa pensasaidan viheralueelle, on hänen pyrkimyksenään mitä suurimmalla todennäköisellä ollut, ettei kyseisen pensasaidan läpi kuljettaisi. Jos joku haluaisi säilyttää kulkureitin, joka leikkaisi pensasaitalinjan, jättäisi hän pensasaitaan raon tai uudelleen tilannetta harkittuaan jättäisi pensasaidan istuttamatta.

Sprinttisuunnistajana pitäisin kaikkein järkevimpänä linjauksena, että kaikkien pensasaitojen läpi juokseminen kiellettäisiin. Mitään uusia sääntöjä tämä ei vaadi. Ainoastaan sen, että karttoihin pensasaidat piirretään kielletyllä vihreällä. Tämä olisi minusta järkevintä sekä lajin että pensasaitojen kunnosta huolehtivien instanssien kannalta.

Ensinnäkin jos jokin puska tai pensaikko on piirretty muulla kuin kielletyllä värillä, on suunnistajan usein hyvin vaikea arvioida kyseisen alueen kulkukelpoisuutta. Pahin tilanne on tietysti silloin kun sallitusta pensasaidasta läpipääseminen ei onnistu ilman oksasaksia. On suunnistajan kannalta selvintä, kun hän tietää, että aita pitää kiertää tai pensaikon läpi ei saa oikaista.

Toisaalta yhdenmukainen linja selkeyttää myös sikäli, että jos radalla vastaan tulee äkkiarvaamatta pensasaita, voi kilpailija olettaa sen olevan kielletty.

Kuitenkaan kaikki eivät voi olla hyviä kaikessa ja toisinaan näkee pensasaitoja, joiden istuttajana en varsinaisesti ylpeilisi luomuksellani. Silloin tietysti ajaudutaan rajanvetotapauksiin ja mikäli omistavan tahon näkemystä ei ole saatavissa päätöksenteon helpottamiseksi, tulkinnanvaraan jää katsotaanko istutusten kutsuminen pensasaidaksi muiden pensasaitojen pilkkaamiseksi vai annetaanko harvalle istutusriville myös pensasaidan ylväs status.

Tietysti jos päätöksessä päädytään jälkimmäiseen, on ratamestarin syytä ottaa viitotusnauharulla kainaloon ja käydä selvyyden vuoksi vetämässä rullasta pätkä aidan päälle. Eikä haittaa, jos nauhaa muihinkin paikkoihin kylvää. Ei itse asiassa haittaa ollenkaan.

Luonnollisesti tämä kaikki sama pätee myös muihin aitoihin. En usko, että päiväkotien lauta-aitojen rakennelaskelmissa on otettu huomioon, että aidasta hypittäisiin yli. Jos aidasta pitää päästä läpi, on siinä portti ja sen voinee kilpailun ajaksi jättää auki. Lisäksi sprinttisuunnistuskilpailuissa ei käsittääkseni ole tarkoituksenmukaista mitata ihmisten kiipeilytaitoja. Ja kun aidan korkeutta mittaillessa ratamestari pohdiskelee, tarvitaanko ylityksessä kiipeilytaitoja, ei sarjajaon laajentuessa asiaa ole mielekästä punnita H21-sarjan kannalta.

Kyllä aitoja sopii jatkossakin rakentaa ja istuttaa kaupunkeihin – suomalaisessa kaupunkimiljöössä ne usein lisäävät alueen mielenkiintoisuutta suunnistuksen näkökulmasta. Mutta jos aitoja täytyy pystyttää, niin mieluusti niin korkeita ja tuuheita, jottei epäselväksi jäisi, sopiiko siitä mennä läpi vai ei.


Kommentoi


8.20 tyypit voivat tehdä virheitäkin.

österibröö - 9.1.2012 klo 13.49


EI mikään aamen, vaan ihan hyvä juttu ja projeksia peliin:)

spelimies - 8.1.2012 klo 21.43


Aamen!

Mädi - 7.1.2012 klo 14.03