sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Yhteenveto talvesta

[ mäksä :: 28.3.2003 ]

Tänään taputtelin tossuilla pari tuntia asfalttia. Kädet hikosivat sormikkaissa, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Keli oli fantastinen. Tähän oli hyvä päättää talven harjoittelu. Onnistunut sellainen.

Miten niin onnistunut?

Ensinnäkin suunnitelmat ovat toteutuneet. 21 viikossa 220 tuntia ja rapiat, juoksua 1750 kilometriä ja hiihtoa reilut 500. Viime vuoteen nähden määrä on kasvanut 10 prosenttia ja juoksukilometrit 20 prosenttia. Numeroita on edesauttanut se, ettei sairastelun takia ole ollut pakkolepoa kuin 5 päivää.

Mutta ketä kiinnostavat tunnit. Harjoittelu on onnistunutta, jos kehitys on tavoitteiden mukaista. Suurpiirteisesti voisi sanoa, että juoksuvauhti tiellä on kasvanut kaikilla sykealueilla. Ja vieläpä aika selvästi. Olen siis elämäni kunnossa. Ja niinhän asioiden tietysti pitääkin olla. Mitään tarkkoja lukuja en kyllä pysty heittämään, enkä jaksa alkaa spekuloimaan eri lenkkien vauhdeilla.

Jotain poikkeuksellista?

Eräs heikkouteni on minun heikkouteni. Siis voiman puute. Aikaisemmin olen tehnyt voimaa kuntopiiri painoitteisesti, nyt tärkein voimanlähde on ollut mäkijuoksu. Mäkijuoksu on varmasti yksi tehokkaimmista tavoista kehittää niin sanottua polkemista, josta metsäjuoksussa on runsaasti hyötyä, mutta muut voiman osa-alueet ovat jääneet liiaksi taka-alalle. Tuleville vuosille voimaharjoittelussa riittää kehitettävää. Kesän aikana on tarkoitus lisätä juoksemista maastossa ja se osaltaan tuo lajinomaista voimaa lisää.

Viime vuonna todellisia normaalimatkan kilpailuita tuli juostua vain pari, mutta niissä kaikissa oli ongelmia loppuun asti jaksamisessa. Talven kaksi tuntisilla reippailla on pyritty korjaamaan tätä ongelmaa. Viime keväänä oli puutetta myös rytminvaihtokyvyssä. Nyt pelivaraa on haettu maaliskuun vedoilla. Pidän rytminvaihtokykyä oman suunnistustekniikkani kannalta erityisen tärkeänä.

Mutta kuitenkin

Tulokset ratkaisevat. Ja virheet ratkaisevat tulokset. Hyvä juoksuvire antaa kuitenkin hyvät lähtökohdat kauteen. Mikäli luottamus omaan vauhtiin on riittävä, niin suorituksista on helpompi saada kiireettömiä. Kiireettömyydellä puolestaan virheet vähenisivät. Tämän varassa ei luonnollisestikaan eletä, vaan jatkossa painopiste on tarkoitus siirtää taitoharjoitteluun.

Suunnistuspuolen kehittäminen alkaa ensi viikolla, kun maanantaina suuntaan kohti Ruotsia. Sitä ennen ehtii kuitenkin rentoutua. Huomenna kenties enemmänkin.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi