sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Tiomilan ennakkospekulaatiot

[ mäksä :: 21.4.2004 ]

Viestin kulku

Tämän vuotinen Tiomila poikkeaa taas hieman aiemmista. Lähtö on normaalia aikaisemmin ja ensimmäinen osuus on kokonaan valoisa. Toisaalta taas kahdeksannella osuudella tarvitsee vielä lamppua.

Neljällä ensimmäisellä osuudella ei synny merkittäviä eroja. Aiemmin useat joukkueet ovat onnistuneet pilaamaan viestinsä jo ensimmäisillä osuuksilla, mutta koska vielä toinenkin osuus on osittain valoisa, eroja syntyy vähemmän kuin aiemmin.

Viimeiset kaksi putkena juostua pitkää yötä ovat olleet hyvin arvaamattomia. Vuonna 2000 kärki kasaantui ja vuonna 2001 kärkeen syntyi ratkaisevia eroja, kun yhdestoista joukkue oli kärkeä perässä jo 17 minuuttia. Joukkueet ovat oppineet aikaisemmista vuosista ja osuudella nähdään liuta maajoukkuetason miehiä. Tämän vuotisessa kilpailumaastossa on runsas polkuverkosto ja 17,2 kilometriin mahtuu useita pitkiä välejä, joita juostaan kovaa polkuja hyväksikäyttäen. Heikommat joukkueet putoavat armotta kyydistä ja osuuden jälkeen kärjestä löytyy tuttuja nimiä.

Kuudes ja seitsemäs osuus ovat lyhyitä yöosuuksia, jotka näyttelevät kilpailussa suurta roolia. Joukkueiden materiaalin laajuus näkyy näillä osuuksilla ja kapeamman materiaalin omaavilla joukkueilla on vaara pudota kelkasta.

Viestin ehkä ratkaisevin osuus on kahdeksas osuus. Tällä osuudella haetaan lopulliset asemat loppurypistykseen. Osuus on vielä osittain yötä, mikä saattaa vaikuttaa joidenkin joukkueiden valintoihin. Lyhyt yhdeksäs osuus on putki ja siinä tuskin suuria eroja syntyy. Ratkaisu voiton suhteen tapahtuu vasta ankkuriosuudella ja mahdollisesti loppukirissä. Kaikki huippujoukkueet laittavat osuudelle maajoukkuemiehiä ja suuria aikaeroja ei enää kurota umpeen.

Mahdollisuuksia mestariksi

Bäkkelagets SPK
Tulleet 2003: Christian Wiig Böen
Lähteneet 2003: Jonn Are Myhren, Johan Ivarsson

Norjan PM-katsastuksista Bäkkelagetin miehet ottivat neljä kisalippua: Bernt Björnsgaard, Thormod Berg, Holger Hott Johansen ja Björnar Valstad. Samat miehet löytyivät viime vuonna neljältä viimeiseltä osuudelta ja he ovat nytkin lopussa. Tosin juoksujärjestys on vielä arvoitus. Viime vuonna Björnsgaard ankkuroi Jukolassa Bäkkelagetin voittoon, mutta Valstadkin on pelottavan hyvässä kunnossa ja myös häneltä löytyy meritteejä ankkuriosuudelta.

Bäkkelagetin materiaali ei lopu kovimpaan nelikkoon. Hans Olof Amblie, Jim Öystein Nybråten, Ulf Brenna, Jörn Sundby, Daniel Marston ja Dag Solberg saattavat olla joukkueen kuusi puuttuvaa miestä. Menestys vaatii näiden miesten onnistumista yöllä, mikä ei ole itsestään selvää. Kevään tulokset antavat viitteitä siitä, ettei joukkue olisi maajoukkuemiehiä lukuunottamatta parhaassa mahdollisessa iskussaan.

Delta
Tulleet 2003: Petri Noponen, Panu Piiparinen, Kari Laine, Petri Harjamäki, Heikki Toivio
Lähteneet 2003: Samuli Launiainen

Deltan tahti keväällä on ollut hurjaa. Takana ovat voitot Kolmårdskavlenista, Kevätyöstä ja FinnSpringistä. Myös seuran muut joukkueet ovat juosseet hyvin. Kevätyössä kakkonen oli kuudes ja FinnSpringissä neljäs. Hyviä otteita on nähty laajalla rintamalla ja taistelu joukkuepaikoista on tiukkaa. Lopusta löytyvät todennäköisesti Jani ja Jonne Lakanen, sekä Valentin Novikov. Heistä kaikki ovat kevään aikana kokeilleet ankkuriosuutta menestyksekkäästi, joten juoksujärjestys on vielä arvoitus. Oma arvioni on järjestys Jani, Jonne ja Novikov. Jani on kenties parhaassa kunnossa, mutta ankkuriosuus ei ole aina suurviesteissä sujunut moitteitta. Jonnekaan ei ehkä ole parhaimmillaan henkisesti vaativalla ankkuriosuudella, joten Novikov porukan kylmäpäisimpänä kaverina olisi ankkuri.

Alusta löytyvät varmasti Miika Hernelahti ja Petri Noponen, todennäköisesti myös Petri Harjamäki, Marko Loukkalahti ja Petri Forsman. Viimeisille kahdelle paikalle on ehdokkaita runsaasti.

Delta näyttää jälleen kerran pelottavan vahvalta. Esitykset kevään viesteissä ovat osoittaneet miesten olevan kunnossa. Uskon, että tänä vuonna Delta pysyy läpi yön kärkitaistelussa mukana. Paperilla loppu on riittävän kova, mutta käytäntö ei aina ole tukenut tätä tosiasiaa.

Halden SK
Haldenin joukkue on aivan mieletön, kahdeksan varmaa miestä ykkösessä: Mats Haldin, Jarkko Huovila, Emil Wingstedt, Tore Sandvik, Öystein Kristiansen, Kjetil Björlo, Björn Eriksen, Joakim Carlsson. Kaksi paikkaa on vielä jaossa, kun Harri Romppasenkin mahtuminen ykköseen lienee vielä auki. Todennäköisesti Carlsson ja Eriksen juoksevat alun yöosuuksia, mutta muuten kuviot ovatkin auki. Selkeää valintaa ei ole ankkuriksi, eikä pitkälle yölle. Se taitaa olla sentään varmaa, että Björlo juoksee jotain lyhyempää osuutta.

Nimivahvasta joukkueesta huolimatta Haldenin voitto ei ole läheskään varma. Kun viimeiset osuudet alkavat, niin Halden on varmasti mukana kärkitaistelussa, mutta elleivät he ole karussa, on ongelmia edessä. Muihin huippujoukkueisiin verrattuna ei Haldenin loppu ole mitenkään erikoinen, kovia maajoukkuemiehiä löytyy muiltakin. Haldenilta puuttuu selvä ankkurityyppi ja luu on jäänyt käteen ennenkin: Tiomilassa 2001, sekä Jukolassa 2001 ja 2002. Veikkaan Haldenia loppuratkaisujen häviäjäksi.

IFK Göteborg
Tulleet 2003: Fredrik Löwegren, Jamie Stevenson, Kim Fagerudd, Daniel ja Mattias Grahn, sekä Ola Skepp
Lähteneet 2003: Klas Dahlberg
Loukkaantuneet: Fredrik Löwegren

Viime vuonna IFK Göteborgia pidettiin hyvänä viestiporukkana. Suurviesteistä ei kuitenkaan menestystä tullut: Tiomilassa 26. ja Jukolassa hylätty. Kuitenkin loppukaudesta Göteborg voitti Ruotsin mestaruusviestin ja oli kolmas Smålandskavlenissa. Kummassakaan joukkueessa ei juossut täksi kaudeksi Södertälje/Nykvarniin siirtynyt Klas Dahlberg.

Talven aikana Göteborgia rummutettiin paljon ja aiheesta. Vahvistukset olivat kovaa luokkaa ja menestystä povattiin ennen kuin yhtään kilpailua oli juostu. Keväällä tuli kuitenkin takaisku, kun Ruotsin ja maailman rankin ykkönen Fredrik Löwegren loukkaantui ja joutuu jättämään Tiomilan väliin. Mutta ei sota yhtä miestä kaipaa. Göteborgin joukkue on ilman Löwegreniäkin luun kova. Ykkösjoukkueeseen on tarjolla muutama ylimääräinenkin mies, joten hyviä miehiä tulee olemaan myös väliosuuksilla.

Göteborgin valintakuviot ovat arvoitukselliset, koska joukkueessa on runsaasti uusia miehiä hakemassa paikkaansa. Todennäköisesti Thomas Asp hoitaa pitkän yön ja lopusta löytyvät Stevenson ja Håkan Pettersson. Mutta kumpi on ankkuri? Viime vuoden Ruotsin mestaruus viestissä Pettersson ankkuroi Göteborgin mestaruuteen juuri ennen IFK Hedemoraa ja Jamie Stevensonia. Myös Spring Cupin viestissä Jamie Stevenson joutui taipumaan loppuratkaisuissa, nyt Michal Mamleeville. Uskoisin kuitenkin, että Stevenson on ankkuri, koska Pettersson on selvästi parempi mies kahdeksannelle.

Onko Göteborg kuitenkaan riittävän vahva? Hyviä miehiä löytyy joka osuudelta, mutta huiput ovat harvassa. Ehkäpä joukkue sisältä liikaa epävarmuustekijöitä pitkään viestiin.

OK Orion
Tulleet 2003: Michal Mamleev
Lähteneet 2003: Daniel ja Mattias Grahn

Orionin itäavut Michal Mamleev, Juri Omelchenko, Janusz Porzysz ja Robert Banach eivät ole parhaimmillaan yöllä, mikä selkeyttää Orionin valintakuvioita. Hurjassa kevätkunnossa oleva Mamleev juoksee ankkurina ja näin Tobias Andersson voidaan laittaa pitkälle yölle. Todennäköisesti Porzysz juoksee viime vuotiseen tapaan alussa ja Banach on kahdeksannella ja Omechenko toiseksi viimeisellä. Kun yölle on laittaa varma yömies Peter Svedin, hyvässä kevätkunnossa oleva, mutta epävarmempi yösuunnistaja Henrik Berlin ja kokenut Niklas Bratt, niin aiemmin pitkää yötä juossut Richard Gunnarsson saattaa löytyä seitsemänneltä osuudelta. Viimeiselle paikalle olisi Daniel Grahn ollut käyttökelpoinen mies, mutta nyt osuus joudutaan luovuttamaan hieman heikommilla meriiteillä.

Orion vaikuttaa vahvalta. Porzysz ja Banach ovat kehittyneet hyviksi suunnistajiksi myös pohjoismaalaisissa maastoissa. Yön haalarimiehet ovat erinomaisessa kunnossa ja ankkuriksi on heittää kenties osuuden kovin mies tällä hetkellä, Michal Mamleev, vaikka hän epäonnistuikin Stigtomtakavlenissa. Silti hän on jo ehtinyt voittaa tänä vuonna Ruotsin mestaruus pitkät ja Spring Cupissa sekä henkilökohtaisen että viestin. Olisiko tänä vuonna Orionin vuoro?

Vahvimmat haastajat

Angelniemen Ankkuri
Jos en tähän uskoisi, niin mihin sitten. Nuori joukkue, joka on jälleen kehittynyt paljon viime vuodesta. Ongelmana on joukkueen varmuus lukuisilla yöosuuksilla.

IK Hakarpspojkarna
Tänä vuonna joukkue vaikuttaa poikkeuksellisen heikolta. Mattias Karlsson on ankkurina ja vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, mutta loppu on epävarmempaa. Perinteisesti HP on roikkunut pitkin yötä kärjen tuntumassa, mutta aamuyön osuuksilla on ollut ongelmia. Tänä vuonna ongelmia saattaa olla missä vaiheessa tahansa.

Kristiansand OK
Nuori joukkue on vahvistunut ja kehittynyt viime vuosina huimasti. Tänä vuonna seuraan vaihtoivat Jörgen Rostrup ja Lars Jöran Sundsdal, mutta seurasta lähtivät Jon Tvedt ja Dag Solberg. Rostrupin lisäksi muukin joukkue on erinomaisessa kunnossa. Tästä osoituksena toinen sija Vårstafettenissa ja erinomaiset otteet laajalla rintamalla Norjan PM-katsastuksissa. Paikan PM-kilpailuihin sai Rostrupin lisäksi Anders Nordberg. Rostrup on todennäköisesti ankkuri ja Nordberg juoksee kahdeksannella tai pitkällä yöllä. Kristiansand saattaa olla tämän vuotisen Tiomilan suurin yllättäjä.

Malungs OK Skogmårdarna
Viime vuonna Tiomilassa kuudes ilman Birkliniä ja Jukolassa viides. Tänä vuonna joukkue yrittää viime vuotisilla eväillä. Joukkue on hyvä ja tasaisen vahva, muttei tarpeeksi kova pääsemään voittotaisteluun. Todennäköisesti kymppisakissa.

MS Parma
Materiaaliltaan riittävän laaja. Lopusta löytyvät Juha Peltola ja Petteri Muukkonen. Yölle löytyy niin varmoja kuin epävarmojakin viestinviejiä. Ehkäpä muutama notkahdus yöllä pudottaa Parman jälleen ulos kymppisakista.

Nydalens SK
Juoksi viime vuonna erinomaisesti ollen Tiomilassa 10. ja Jukolassa 11.. Menetti viime vuodesta Mika Lyytikäisen. Pål Skogedal ja Sigve Vågsnes ovat huippukunnossa. Ei mahdollisuuksia voittokamppailuun.

OK Linn?
Viime vuonna hieman yllättäen seitsemäs. Täksi vuodeksi vahvistukseksi tuli Samuli Launiainen. Lisäksi Troengin veljekset, Jörgen Ohlin ja Pål Skogtjärn ovat hyvässä kunnossa. Loput joukkueesta rivimiehiä, joiden onnistumisista riippuu koko joukkueen menestys.

Paimion Rasti
Spring Cupissa kuudes ja Kevätyönviestissä toinen. Joukkueen syömähampaat ovat erinomaisessa iskussa. Mika Lyytikäinen palasi Paimioon yhden Norjan vuoden jälkeen, mutta nyt vuonojen maahan lähti Antti Ryynänen. Materiaalin kapeus tuottaa ongelmia, mutta mahdollisuudet kymppisakkiin ovat hyvät.

SK Pohjantähti
Joukkueen 1990-luvun kantavat voimat Timo Karppinen, Keijo Parkkinen ja Teuvo Heimonen eivät ole enää nuoruusvuosiensa iskussa, mutta Tiomilassa joukkueen kulmakiviä. Loppu joukkue on nuorempaa kaartia. Uusina joukkueeseen tulivat nuoret lupaukset Juha-Matti Huhtanen ja Ville Uitto. Ankkurina juoksee maailmanmestari Pasi Ikonen. Viime vuonna vasta kolmaskymmenes. Mahdollisuudet kymppisakkiin ovat hyvät.

Södertälje/Nykvarn orientering
Vahvistui täksi kaudeksi Klas Dalbergillä, Jonn Are Myhrenillä ja Peter Hemmyrillä. Kuitenkaan vahvistukset eivät paranna joukkuetta dramaattisesti. Ne ovat vain massaa väliosuuksille, jossa hyviä viestimiehiä on ollut jo ennestäänkin. Kahdeksannella ja ankkurina ovat edelleenkin Erik Axelsson ja Niklas Jonasson. Södertälje/Nykvarn pysyy varmasti kärjen tuntumassa pitkin yötä, mutta voittokamppailusta se on ulkona.

Tampereen Pyrintö
Menetti viime vuodesta Kari Laineen, mutta tilalle tulivat Vladimir Lucan ja Michal Jedlicka. Omaa laajan materiaalin, jota kuvastaa kakkosjoukkueen 18 sija Jukolassa. Joukkue on kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja hyviä yömiehiä on riittävästi. Kuitenkaan Pyrinnön miesten taso ei ole samaa luokkaa kuin muilla huippujoukkueilla ja Pyrinnöltä puuttuu selvä ankkurityyppi. Mahdollisuuksia voittoon ei ole, mutta joukkue on todennäköisesti kymppisakissa.

Muita maininnan arvoisia

FarumTisvilde OK on viime vuosina ollut vakiotavaraa Tiomilan top 15:sta. Nyt joukkue on muutoksen kourissa. Viime vuotisesta joukkueesta neljä juoksijaa on vaihtanut seuraa: Allan Mogensen, Thomas Jensen, Thomas Nielsen ja Rune Olsen. Tilalle on tullut muutama vahvistus Itä-Euroopasta, Jacob Grönnegaard ja Rasmus Nielsen. Farum on nyt heikompi kuin aiemmin ja sen yllätysmahdollisuus on melko pieni.

Hiisirastin materiaali on laaja ja joukkueessa on paljon kokemusta. Miesten otteet eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet kevään kuluessa. Ankkurina juoksee Michele Tavernaro. Sijoitus jäänee kahdenkymmenen paikkeille.

Hämeenlinnan Suunnistajilta loppuvat miehet kesken. Tuskin 20 joukossa.

IFK Lidingö SOK on heikentynyt paljon viime vuosina. Nyt lähtivät Petri Noponen ja Fredrik Löwegren. Osa joukkueesta on erinomaisessa kunnossa ja materiaalissa on leveyttä. Mahdollisuuksia 20 joukkoon.

Ikaalisten Nouseva-Voima on vahvistunut Vesa Taanilalla. Hyviä yömiehiä ei ole riittävästi. Onnistuessaan 20 joukossa.

Kalevan Rastilta loppuvat miehet. Joukkue todennäköisesti juoksee alun peukut pystyssä ja satsaa kovimmat miehensä loppuun. Jos Kalevan Rasti ei jää alussa liikaa, on mahdollisuuksia vaikka mihin.

Lapuan Virkiä on vahvistunut viime vuodesta Kimmo Pajulalla ja Petri Saarella. Miehiä löytyy, mutta varmuutta ja vauhtia yölle ei ehkä riittävästi. Mahdollisuudet 20 joukkoon.

Leksands OK:n viime vuoden kolmas sija oli pienoinen yllätys. Joukkue ei ole paperilla erityisen vahva, mutta kokemusta löytyy rutkasti. Uutena joukkueeseen tuli Johan Höjd Loppuun Leksandsilla on heittää Johan Nordlund ja Kalle Dalin. Sijoitus 20 joukossa on peruskauraa, mutta siihen on Leksandsin tyytyminen.

OK Denseln oli viime vuonna yllättäen 15. ja tänä vuonna joukkue on ennakkoon jopa vahvempi kuin vuosi sitten. Silti viime vuotisen sijan uusiminen olisi yläkanttiin.

OK Pan Århus on noussut haastamaan FarumTisvilden Tanskalaisten ykkösvalttina. Osoitti Spring Cupissa erinomaisia otteita, mutta Tiomila ja sen vaativat yöosuudet eivät sovi Tanskan pojille yhtä hyvin.

OK Tisarenin kaksi viimeistä sijaa Tiomilasta 15. ja 17.. Joukkue ei ole heikentynyt, eikä vahvistunut merkittävästi. Onnistuessaan 20 joukossa.

Pan-Kristianstadin Johan Modig ja Jörgen Olsson ovat hyvässä kunnossa, mutta kahdella miehellä ei pitkälle pötkitä. Materiaali ehkä liian kapea. Hyvät mahdollisuudet 20 joukkoon.

Rajamäen Rykmentti vahvistui täksi kaudeksi Evgeny Fadeevilla. Joukkue muodostuu pääasiassa kokemuksesta, mutta vaikuttaa siltä, etteivät miehet ole riittävän hyvässä kunnossa, jotta menestystä Tiomilasta voisi odottaa.

Söders SOL Tyresön tämän kauden otteet ovat olleet lupaavia, mutta materiaali on ehkä hieman liian kapea Tiomilaan. Mahdollisuuden 20 joukkoon.

Turun Metsänkävijät oli Tiomilassa toinen. Todellinen viestijoukkue, joka syttyy suurviesteihin. Viestin alun pysyy mukana vauhdissa, mutta osuudet 6-8 saattavat tuottaa ongelmia. 20 joukossa.

Vehkalahden Veikkojen materiaali on kapea, mutta hyvässä kunnossa. Vahvistui Marko Närvällä ja ilmeisesti parilla sveitsiläisellä. Joukkueen ydin on rautaa, joten rivimiesten onnistuessa on mahdollisuuksia suureenkin yllätykseen.

TOP 5:

   1.  OK Orion
   2.  Delta
   3.  Halden SK
   4.  Kristiansand OK
   5.  Södertälje/Nykvarn orientering


Ei kommentteja    ::    Kommentoi