sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Normaalimatka kunniaan

[ mäksä :: 14.5.2003 ]

Suunnistuksen lajisäännöissä, kohdassa 7.23 kerrotaan, että kansallisissa normaalimatkan kilpailuissa ohjeajan, eli viiden parhaan ajan keskiarvon, tulisi olla sarjassa H21 1.05-1.20. Tänä keväänä on ehditty juosta 31 kansallista henkilökohtaista kilpailua, joista 14:ssä ovat miesten pääsarjan voittajan rankipisteet ylittäneet 90 pistettä. Näistä 14 kilpailusta yhdessä on voittoaika ollut yli 1.05, PM-katsastuksissa FinnSpringin eliitissä. Tämän lisäksi näissä 14 kilpailussa on kahdeksan alle puolen tunnin kilpailua, neljä "tunnin kisaa" ja yksi kolmen vartin välimellan.

Mutta eikö normaalimatka ole suunnistuksen kuninkuusmatka, se mitä varten jokainen itseään kunnioittava suunnistaja harjoittelee. Vai onko nykyisen suunnistuskansan ihanteena Pasi Ikonen? Siis se sama kaveri, joka ei PM-kilpailuissa edes lähtenyt tavoittelemaan normaalimatkan mestaruutta. Onko normaalimatka menettänyt sen aseman, mikä sillä perinteisesti on ollut?

Jos olemme itseämme kunnioittavia suunnistajia ja asetamme tavoitteeksemme menestyksen normaalimatkalla, niin eikö silloin olisi syytä myös juosta normaalimatkan kilpailuja? Ongelmaksi paljastuu, ettei sellaisia järjestetä Suomessa. Tänä keväänä on järjestetty kaksi kilpailua, joissa voittoaika ei olisi painunut alle 1.05, vaikka taso olisi ollut hyvä. Niitä kirottuja tunnin kisoja on tietysti jo enemmän. Miksei matkaa voi laittaa paria kilometriä lisää ja voittoaikaa 1.10 paikkeille? Tai minun puolestani ylikin.

Silloin kun sprintti tuli, niin pidin sitä hyvänä uudistuksena. Ja eihän sprintissä mitään vikaa olekaan, mielenkiintoista vaihtelua metsässä rämpimiseen. Mutta tuntuu, että sprintin tulo on lyhentänyt muidenkin kilpailujen matkoja. Asenteet ovat muuttuneet lyhyempien matkojen suuntaan. Sprintin arvostus on nousemassa suuremmaksi, mitä sille todellisuudessa kuuluisi. Eihän se oikeasti ole kunnon suunnistusta, vaan täysin toinen laji. Tämän tosiasian selkeyttämiseksi sprinttikisat voisi poistaa rankilta ja siirtää ne jollekin b-listalle, jota nintendosukupolvi voisi iltaisin selailla.

Kilpailijoiden kannalta pikamatkoja ja sprinttejä on helppo kiertää. Palautuminen on nopeampaa, kilpailuja voi juosta enemmän ja siten niissä on parempi taso. Ja kun on tiedossa, että kilpailussa on hyvä taso, niin sinne lähdetäänkin mielummin juoksemaan. Valitettavaa mutta totta.

Suomeen pitäisi saada tasokkaita normaalimatkan kilpailuja. Ehdotukseni on, että huippuliiga heivataan sinne mistä on lähtenytkin ja tilalle luodaan Suomen Elitserien. Oikeita normaalimatkan kilpailuja parilla pikamatkalla höystettynä. Jos kalenteri suunnitellaan oikein, niin cupin kilpailuihin saadaan erinomainen taso, eikä huippujen tarvitse kierrellä sprinttikilpailuja.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi