sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Suunnistusleirillä mökillä

[ mäksä :: 1.7.2003 ]

Suunnistaminen Varsinais-Suomen avokallioilla on hienoa. Parhaimmillaan kulkukelpoisuus ja näkyvyys ovat erinomaisia, mutta samalla maasto on pienipiirteistä ja vaativaa. Varsinais-Suomessa kasvaneena on myös suunnistustekniikka kehittynyt vastaamaan vallitsevia olosuhteita. Tässä piileekin ongelma. Monissa hidaskulkuisemmissa ja peitteisemmissä maastoissa on usein ollut vaikeuksia suunnistuksen kanssa.

Niinpä ennen juhannusta pengoin karttamappeja ja etsin harjoitusmaasotja Länsi-Uudeltamaalta. Mitä enemmän vihreää,sitä parempi.

Suunnistusviikon alkuun kävin juoksemassa Suunta-Seppojen iltapikan. Oikea asenne kilpailuun taisi hetken tauon jälkeen löytyä ja suoritus muistutti enemmän suunnistusta kuin sinkoilemista. Olen kymmenenteen sijaan tyytyväinen varsinkin, kun kilpaillun luonne ja maastotyyppi eivät minua suosineet.

Torstaista lähtien oli teemana vihreä. Hengailin mökillä, reenailin, piirtelin karttaa ja mietin suunnistusta. Sunnuntaina olin väsynyt, sekä henkisesti että fyysisesti.

Mitä lopulta opittiin. Ainakin kartan piirtäminen oli ihan hauskaa ja opettavaista. Tosin se saattoi syödä suunnistusnälkää itse harjoituksista. Kolme harjoitusta huonokulkuisissa maastoissa oli paljon ja v-kerroin suunnistamiseen oli paikoin turhankin suuri.

Ja ehkä maastot olivat hieman väärän tyyppisiä. Nyt maastojen hidaskulkuisuus johtui suurelta osin pohjasta, mutta jos maastot olisivat olleet hyväkulkuisia, mutta peitteisiä olisi maastoissa vaadittavaa täsmällisyyttä tullut paremmin harjoiteltua. Lauantai poikkesi hieman muista päivistä. Aamuharjoitukseksi suunnistin perukartalla fantastisessa suppamaastossa ja iltapäivällä tein toisessa suppamaastossa pidemmän pk-harjoituksen. Ehkä taas käyrien lukeminen väärinpäin alkaa sujua astetta paremmin.

Niin ja ehkä pitäisi olla vähän enemmän itsesuojeluvaistoa. Laskeskelin jälkikäteen itsepiirtämieni ratojen noususummia ja perjantain sekä sunnuntain harjoituksissa nousua kertyi arvokisamitat täyttävät 6 prosenttia. Ilmankos alkoi harjoittelu painaa.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi