sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Rastipäivillä takaa-ajoa

[ mäksä :: 28.7.2003 ]

Tämän vuoden Varsinais-Suomen rastipäivillä juostiin eliittisarjojen toinen päivä takaa-ajona. Silloin tällöin juostuna takaa-ajo on mielenkiintoinen kilpailumuoto. Valitettavasti tällä kertaa en päässyt nauttimaan kilpailumuodon synnyttämistä tiukoista kaksinkamppailuista, sillä lauantaina kartan ja minun vajaavainen yhteisymmärrys tuotti minulle lähtöpaikan joukon hänniltä, toivottoman kaukaa kaikista letkoista.

[alkumatka, 197kt] Suunnistuksellisesti toinen päivä sujui jo paremmin. Ehkä osasyynä onnistumiseen oli se, että nyt keskityin lukemaan kartan parhaiten paikkansa pitäviä osia kuten avokallioita ja soita notkojen ja nenien sijaan. Juoksu kulki lopun hyytymistä lukuunottamatta ja virhettä tuli kolmisen minuuttia. Ensimmäisen päivän sekoilujen jälkeen minulle saattoi olla hyvä asia, että jouduin suunnistamaan koko matkan yksin.

[viimeiset välit, 45kt] Päivän tuloksissa olin vasta kymmenes, vaikka eroa nopeimpiin kertyi vain vajaa kolme minuuttia. Väliaikalähdöllä sijoitus olisi ehkä ollut parempi, nyt moni edessä pystyi ottamaan hyödyn irti letkoista. Pesupaikan erästä kommenttia mukaillen: Joka ei käytä toisia hyödyksi on käsittääkseni joko tyhmä tai jäänyt avauspäivänä vartin. Toisten hyväksi käyttö kuuluu takaa-ajoon ja se tekee siitä erityisen mielenkiintoisen.

Tilanteiden vaihtelua

Takaa-ajossa, etenkin lähtövälien ollessa pienet, tilanteet vaihtelevat nopeasti. Näin emit-aikana on väliajoista mahdollista tutkia tapahtumien kulkua maastossa. Valitettavasti Pirilän ohjelmistossa ei ole ominaisuutta, jonka avulla takaa-ajokilpailuissa voisi tarkkailla kokonaiskilpailun tilannetta rasteilla. Tällä kertaa järjestäjä viisaudessaan oli laittanut väliajat Winsplit Onlineen, joka on Pirilän tulosluetteloita monipuolisempi, mutta jättänyt lähtöajat laittamatta, jolloin kokonaistilanteen analysoiminen ei onnistu.

Jo ennen kuin tiesin väliaikojen löytyvät Winsplitistä, verestin excelin pyörittely taitoja ja tein taulukon, josta näkee todellisen tilanteen rasteilla. Ja kuten jo ennekkoon arvelin, se paljastaa aika mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Föhrin Tero johti kilpailua vielä puolen välin jälkeen kahdella ja puolella minuutilla. Kilpailun aikana kärkipaikkaa piti yhteensä viisi suunnistajaa, joista rastipäivien voittaja Salmelin ensimmäisen kerran viimeisellä rastilla. Päivän nopeimman ajan juossut Kotamäen Iivo ei leimannut yhdelläkään rastilla niin, etteikö edessä olisi näkynyt selkää.

Mutta ei syytetä ketään. Tämä on takaa-ajoa ilman tyylipisteitä. Taulukosta voi jokainen katsella tarkemmin tapahtumien kulkua.

Todellinen tilanne rasteilla (83kt)
Järjestäjien sivut


Ei kommentteja    ::    Kommentoi