sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Uusia tuulia

[ mäksä :: 11.11.2002 ]

Eilen illalla väsytti. Aiheesta. Sunnuntaiaamuna iskettiin tiellä. Kaksi tuntia suurinpiirtein 4"20"/km. Juoksu kulki ja harjoitus tuntui mahtavalta.

Ryhtiä harjoitteluun

Lauantaina asettelin ensi kauden suuntaviivoja Mäkisen Jaskan kanssa. Tai Jaska asetteli, minä nyökkäilin. Perusteltuja ratkaisuja on vaikea kyseenalaistaa. Tietty kriittisyys on aina tarpeen, mutta liika estää kehityksen. Nyt harjoittelu muuttui aika paljon. Lisää mäkeä, tehoja ja enemmän ajatusta suunnistusharjoitteluun näin pääpiirteissään.

Kenties kaikkein ratkaisevin muutos on harjoittelun päivittäisessä rytmittämisessä. Perinteisesti olen kehittänyt yhtä asiaa kerrallaan. Se johtaa tilanteeseen, jossa päivät loppuvat jatkuvasti kesken. Jotain asioita kun yrittää painottaa, niin toiset jäävät liian vähälle. Päivien ollessa muutenkin niukassa, olen vältellyt harjoituksia, joista palautuminen kestää pitkään. Nyt samassa harjoituksessa tehdään välillä useampia asioita. Ajatuksena se on hankala ja minun on vaikea hahmottaa mitä voi yhdistää ja mitä ei. Tämä lähtökohta mahdollistaa kuitenkin kokonaisuutena tasapainoisemman harjoittelun.

Lyöntiä

Sunnuntaiaamuna alettiin toteuttaa uusia teesejä. Kaksi tuntia AerK:n molemmin puolin. Jos ei kulje, ei ole kivaa.

Lähtiessä harmittaa, kun jätin sykemittarin hengailemaan viikonlopuksi Espooseen. Parempihan se olisi, jos osaisi vetää reenit tunteella, eikä mittaria tarvitsisi, mutta siihen tarvittaisiin lisää kokemusta.

Lunta on satanut parissa päivässä jonkin verran. Lähden juoksemaan. Kotitielle ei ainakaan aura ole eksynyt. Toivottavasti muualle. Vedän kovempaa kuin normaalisti, mutta rennosti. Juoksen alkumatkasta Vesan ja Pinjan kanssa 8 minuuttia. He ottavat rauhassa, joten jatkan yksin.

Juoksu tuntuu hyvältä. Niin pitääkin. Ja vielä monta kilometriä. Tämä lenkki alkaa vasta puolentoista tunnin kohdalla. Mittaan puolen tunnin jälkeen pulssin. 150. Taidetaan vetää lähellä kynnystä. Totean vauhdin hyväksi ja jatkaan samaan malliin.

Pyörittelen itseäni Meriniitystä kirkonmäkeen, sieltä kierrän Alhaisin ja päädyn testijuoksulenkille. Vesa ja Pinja osuvat samaan kohtaan. Hei, moi, nähdään taas. 3km testijuoksu kääntöpaikalta maaliin kulki alle 4"20" vauhtia. Vastatuulta ja loivaa nousua. Taisi alkumatkakin kulkea lähemmäs 4"30"/km.

Tunne on hieno. Tässä on kynnys. Tämä vauhti tuntuu helpolta, mutta kiristämiseen ei ole mitään haluja. Vielä on hauskaa toivottavasti lopussakin.

Juoksen Karjaskyläntietä kohti Tupuria. Polvi alkaa taas vaivata. Ehkä se johtuu liukkaudesta. Hiihtolatujen parkkipaikalta lähden kohti mastoa. Loivassa nousussa kulkee. Annan mennä. Virtaa tuntuu löytyvän. Tämä on hienoa. Nyt vedetään loppu kynnyksen päällä. Polvi unohtuu. Vielä 42" jäljellä. Toivottavasti jaksaa.

Laskettelen Tupurin mäen rennosti alas pohjoiseen, josta käännyn takaisin kohti ykköstietä. Pyörätie on heikossa kunnossa. Muualla missä aura ei ollut käynyt oli hyvä tallottu ura missä juosta, mutta täällä on alusta yhtä pöperöä. Asennetta peliin. Mittaan taas sykkeen. 168. Liian kovaa. Rauhoitan vauhtia. Kynnyksellä oli helppo juosta, mutta vähän päällä vaikeampaa. Ykköstien varressa totean juoksevani aivan liian hiljaa ja lisään vauhtia.

Kun 20" on vielä jäljellä. Jaloissa alkaa painaa. mutta juokseminen tuntuu mahtavalta. Kovempaankin olisi varaa. Samalla alkaa pistää. Rauhoitan ja pahin menee ohi parissa minuutissa. Lisään vauhtia ja hurmos löytyy jälleen. Viimeiset kymmenen minuuttia annan vain mennä. En mieti vauhtia. Pääasia, että juokseminen tuntuu mukavalta.

Lopulta kotiovella pysähdyn. Väsymys iskee päälle. Harkitsen verryttelyä. Ei, nyt on viikko pulkassa. Tämä oli hienoa.

Onneksi juoksu kulki. Reenistä jäi hyvä maku ja motivaatio nousi taas lähemmäs pilviä. Entä, jos ei olisikaan kulkenut? Niin.. antaa olla. Tänään lepään. Huomisesta isken taas loppuviikon kovaa. Viikonlopun leiri kruunaa kokonaisuuden ja ensi viikko on lupa ottaa löysemmin.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi