sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Kuka voittaa Tiomilan?

[ mäksä :: 20.4.2005 ]

Tiomilaan on enää muutama päivä. Nyt on syytä olla vireessä. Ja mehän ollaan.

On itse asiassa aika poikkeuksellinen tilanne. Yleensä mitä lähemmäksi itse kilpailua tullaan, sitä huonommalta asiat alkavat näyttää. Joku onkin telakalla, jollain ei lippu löydy ja osalla taas suuri uho määrätietoisesta ja itseään säälimättöstä harjoittelusta on jäänyt mukavuuden halun ja laiskuuden jalkoihin.

Onhan näitä oireita taas. Aina niitä on. Kuitenkin useampi mies ykkösessä on paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Andelmaan lähtö on tietysti iso lovi, mutta telakkatukien piiristä Mäkisen Vesku on noussut paikkaamaan tätä aukkoa. Kunto näyttää kovalta ja yösilmää löytyy.

Joukkueen materiaali, kuten niin monilla muillakin suomalaisjoukkueilla on erittäin kapea, joten takaiskuihin ennen lähtölaukausta ei ole varaa. Eivät ongelmat tietysti lopu siihenkään. Historia on opettanut, että Tiomilan yössä mitä tahansa voi tapahtua. Toivottavasti ei tapahdu liikaa, sillä ne miehet ovat vähissä, jotka pystyvät juoksemaan kärkeä kiinni. Jos pitkältä yöltä tulen hyvissä asemissa, niin sen jälkeen paikka 20 joukossa näyttäisi varsin realistiselta.

Mutta Ankkuri ei viestiä voita... vielä tänä vuonna. Niin kuka niistä kärkisijoista sitten taistelee?

Kristiansand Haldenin ykköshaastaja?

Tiomilan ehdoton ennakkosuosikki on jälleen ? yllätys, yllätys - Halden SK. Materiaalissa on leveyttä ja kovuutta. Paperilla joukkue on ehdoton ykkössuosikki.

Kristiansand OK on viime vuosina kohonnut varteenotettavaksi Haldenin haastajaksi. Perinteisesti joukkue on esittänyt kotimaansa kevään kilpailuissa vahvoja otteita laajalla rintamalla, mutta aivan samalle tasolle joukkue ei Tiomilassa ole yltänyt. Tänä keväänäkin vuonojen maasta on kuulunut huhuja, että joukkue olisi erittäin kovassa kunnossa. Ja niinhän sen on oltava, mikäli aikoo kaataa Haldenin. Tänä vuonna saattaa olla lähellä.

IK Hakarpspojkarna vahvin ruotsalaisista

Ruotsalaisten ykköskortiksi on talven aikana kohonnut IK Hakarpspojkarna. Joukkue vahvistui viime kesänä David Anderssonilla ja talven aikana seuraan liittyivät Morten Fenger-Grön, Rene Rokkjaer sekä Johan Ivarsson. Vaikka HP on edelleen paperilla selvästi Haldenia heikompi, Tiomila sopii joukkueelle. HP:lla on paljon hyviä yösuunnistajia ja tätä kautta varaa laittaa parhaat miehet ratkaisuosuuksille taistelemaan Tiomila-voitosta.

Muita ruotsalaisjoukkueita on loppujen lopuksi vaikea kuvitella voittoon asti. Leksands OK vahvistui, mutta ei riittävästi, Södertälje-Nykvarn Orientering heikkeni hieman, Malungs OK Skogmårdarnan ja OK Orionin joukkueet ovat pitkälti edellisvuosien kaltaiset. Kaikki ovat kuitenkin vahvoja kandidaatteja kymppisakkiin. Silmällä ruotsalaisista kannattaa pitää myös OK Denselniä ja Göteborg-Majorna OK:ta.

Kalevan Rasti vahvin suomalaisjoukkue

Ainoa suomalaisjoukkue, joka voi realistisesti puhua Tiomila-voitosta on Kalevan Rasti. Viime vuonna Halden ja Tiomila-voitto karkasivat jo alkuosuuksilla, mutta joukkue osoitti Jukolassa, että taisteltaessa viimeisillä osuuksilla rinta rinnan, Halden on lyötävissä. Nyt Airila ja ranskalaisjuniori Adamski antavat lisää leveyttä joukkueeseen. Voi olla, että Kalevan Rastilla ovat Haldenin kaatoon paremmat edellytykset Jukolassa. Yöosuuksia saattaa olla nyt pari liikaa. Kuitenkin viiden kärjesssä.

Suomalaisen suunnistuksen pikimusta väripilkku Turun Metsänkävijät näyttää jälleen olevan hyvässä vireessä. Taitoa ja kokemusta riittää yöosuuksien letkoihin. Eivät ne viestiä voita, mutta taistelevat takuuvarmasti sijoituksista kymmenen sakissa.

Vahvistusten jälkeen Vehkalahden Veikot näyttää paperilla pelottavan hyvältä. Joukkueessa riittää leveyttä ja taitoa yölle. Mutta jotenkin tuntuu, että vire ei ole vielä parhaimmillaan. Olisiko VeVen hetki vasta Sippolassa? Saatan olla väärässä. Sijoitus kymmenen paikkeilla.

Terä sekoitti suomalaista suunnistuspakkaa

Uudelleen herätetty Vaajakosken Terä taitaa media-arvolla mitattuna olla Suomen suurin seura. Onhan vanhan seuraan uudelleen herääminen merkittävä asia, mutta monissa yhteyksissä Terän kovuutta on yliarvioitu. Materiaali on kuitenkin Tiomilaan liian kapea. Toki on muistettava, että tämän kaltaiset uudelleen järjestelyt antavat runsaasti uutta intoa juoksijoille ja talvella lenkkari on joukkueen täytemiehillä varmasti ollut ahkerasti syönnillä. Sijoitus kymmenen joukossa olisi mielestäni Terältä loistosuoritus.

Yhtä merkittävää kuin Terän nousu, ovat vaikutukset lähtijäpuolella. SK Pohjantähteä ei Tiomilan yhteydessä kannata enää edes mainita, Delta ja Tampereen Pyrintö heikkenivät selvästi. Se, että pari miestä lähtee pois joukkueesta, ei ole laajan materiaalin omaaville seuroille katastrofi, kyllä Delta ja Pyrintö saavat molemmat jalkeille 10 varsin hyvää miestä, mutta viime vuotisille sijoituksille 4 ja 5, eivät joukkueet ehdi. Molemmat kahdenkymmenen joukossa.

Turun Suunnistajat vahvistui talvella selvästi

Kevätyönviestin voittanut Paimion Rasti ei viime vuosina ole onnistunut Tiomilassa aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Välillä on jääty alussa, joskus taas alkuun on panostettu liikaa. Kasassa on kuitenkin muutamaa miestä vaille menestysjoukkue. Jukolaan miehet ovat riittäneet perinteisesti paremmin. Benno Sch?lerin tulo antaa hieman lisää leveyttä, muuten joukkue näyttää kokonaisuutena olevan samanlaisessa kunnossa kuin ennenkin. Tänä vuonna kahdenkympin sakissa.

Turun Suunnistajat on vahvistunut täksi vuodeksi selvästi. Daniel Hubmann, Robert Hezcko ja Jaakko Järvistö antavat leveyttä materiaaliin. Toisaalta viime vuonna materiaali loppui kesken Jukolassakin, joten viimeisiä miehiä joudutaan jälleen raapimaan kasaan. Joukkueen parhaat miehet ovat kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa ja pystyvät omalla panoksellaan pitämään joukkueen mukana viestissä. Sijoitus 20 joukossa ei olisi yllätys.

Viime vuonna huippusuunnistusseuraksi palannut Rasti-Kurikka onnistui viime vuoden Tiomilassa varsin hyvin. Tämän vuoden joukkue on varsin mielenkiintoinen sekoitus hyviä viestimiehiä ja Suomen parhaita veteraanisarjalaisia. Kahdenkympin sakin jämäpaikoilla.

Siinä taisivat olla vahvimmat kandidaatit taisteltaessa sijoituksista kymmenen tai 20 joukkoon. Toivottavasti itse kilpailussa nähdään yllätyksiä. Ja yllätykseksi ei kelpaa se, että Huovila erkanee pitkällä yöllä 17 minuutin karkumatkalle. Tai kelpaa, jos minä pääsen junaan mukaan.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi