sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Kevätspesiaali 2003: 9. SM-yö 2000 H20

[ mäksä :: 15.1.2003 ]

[väli suurempana, 374kt]Yösuunnistus ei ole koskaan ollut vahvimpia puoliani. Tätä teoriaa pönkitettiin myös vuoden 2000 SM-yössä.

Olin ennen kilpailua päättänyt, että vedän rauhassa. Juuri ennen lähtöä muistan, että Vähäsen Elmeri kertoi minulle kuulleensa, että rata on pelkkää loikkaa. Siis tänään juostaan.

Ykköstä reilu minuutti, kakkosta puoli ja kolmosta vajaa viisi. Se siitä. Jossain ysin paikkeilla todellisena yösilmänä tunnettu Saarijärven Hannu sai kiinni kahdeksalla minuutilla ja ajattelin, että tässä pysytään, niin päästään täältä joskus poiskin.

Hannun vauhti muistutti enemmänkin mummon hölkkää, enkä tahtonut "pysyä perässä". Sopivasti häröillessäni etenimme välejä samaa vauhtia. 14 jälkeen annoin Hannun vetää rauhassa, enkä lähtenyt höntyilemään. Seuraava on ote kartan takaa löytyneestä matkakertomuksesta:

Hannu koukkasi 16:ta. 17 minä olin edellä. Sanoin Hannulle: "Vedetään ympäri puoliympyränä." Hannu vastasi: "Kaikki tai ei mitään, suoraan vaan." Tielle tultiamme hän korjasi: "Vedetään ympäri, mutta juostaan niin perkeleesti." No, minä lähdin tosiaan juoksemaan YMPÄRI. Hannu ihmetteli minne katosin, kun hän oikaisi talon kohdalta mutkan.

Pähkäilin valintaa jo pitkään ennen rastia. Yritin löytää selkeän ja nopean reitinvalinnan. Kierto osui silmääni. Olisiko tämä se kuningasvalinta? Arvelin, ettei monikaan huomaa tuollaista kiertoa. Nyt olisi pakko yrittää. Arvioin, että kierto tekisi likimain puoliympyrän, jonka pituus olisi reilu puolitoista kertaa välin pituus. Jos juoksisin välillä 3"30"/km, niin välin kilometrivauhdiksi tulisi noin 5"30"/km. Nyt yritetään. Kaikki tai ei mitään!

Valitettavasti aivan näin eivät asiat menneet. Kierrolla matka tuplaantui: suoraan 2,2km ja ympäri 4,5km. Aikaa minulta kiertoon kului 18"02", joten etenemis vauhtini oli täsmälleen 4"/km ja välin kilometrivauhti siten 8"12"/km. Saarisen Timo veti välin pohjat 12.36 eli 5"44"/km. Hannu hävisi välillä Saariselle kaksi minuuttia.

Loppu matkasta otin vielä 21:llä kunnon koukut ja hävisin välillä 7 minuuttia. Olin lopputuloksissa 42., 22 minuuttia kilpailun voittaneelle Saarisen Timolle hävinneenä. Hannu oli seitsemäs.

Niin ja 17-18 välillä olin 37. nopein. Valintaa voidaan pitää siis taitojen mukaisena.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi