sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Googletusobjektina

[ mäksä :: 18.10.2006 ]

Mitä yhteistä on sanoilla motivaatio, rastinotto ja vittu? Kirjoittamalla jonkin edellä mainituista sanoista Googleen, on joku onnekas päätynyt tuomomakela.com-sivustolle.

Selailin aikani kuluksi sivuston lokitietoja läpi viimeisen kuukauden ajalta, enkä voinut olla ihmettelemättä, millä kaikilla hakusanoilla ihmisiä sivustolleni päätyy. Sivuston ilmaiskävijälaskurin mukaan kävijät tulevat lähinnä sanaparilla tuomo mäkelä, mutta koska kävijälaskuri on ohjelmoitu näkymään vain etusivulla, eivät sivuston syövereihin johtavat erikoisemmat haut näy tilastossa.

Tuntuu, että olen jopa hakukoneiden suosiossa. Tai voidaan puhua vain Hakukoneesta. Kaikista hakukoneiden opastamista käyttäjistä pyöreästi 97 % on käyttänyt Googlea. Eikä tämä johdu siitä, että olisin muiden hakukoneiden epäsuosiossa, vaan yksinkertaisesti vain lähes kaikki ovat oppineet kirjaimellisesti googlettamaan.

Sivuston käynneistä noin kolmasosa on peräisin erilaisista crawlereista eli ryömijöistä, jotka koneellisesti selaavat Internetiä läpi ja joiden avulla hakukoneet muodostavat tietokantansa, jonka pohjalta tavallisen käyttäjien haut muuttuvat linkkilistoiksi. Se tarkoittaa keskimäärin vajaata kahtasataa sivun latausta päivässä. Niillä latausmäärillä luulisi eri hakukoneiden tietojen olevan kohtuullisen hyvin ajan tasalla.

Itsessään hakukoneiden täsmälliset algoritmit, joilla hakujen tulosten järjestykset muodostetaan, ovat suuria valtionsalaisuuksia. Käsittääkseni maailmalla on jopa konsultteja, jotka ovat erikoistuneet neuvomaan, miten eri sivustoja pystyy nostamaan hakukoneiden rankkauksessa eri sanoilla hakuja tehtäessä.

Tuomomakela.com:iin päätyy hakukoneilla noin parikymmentä kävijää päivässä. Näistä 40 % tulee suhteellisen konservatiivisella sanaparilla tuomo mäkelä. Vanha tkk:n alla ollut sivusto on ollut hiljaa jo lähes vuoden, mutta kyseisellä haulla Google listaa sen ensimmäiseksi ja nykyisen sivuston vasta toiseksi. Ei se Googlekaan täydellisesti toimi. Kuitenkin Yahoo, Altavista ja MSN asettavat tuomomakela.comin ykköseksi.

Hakemalla sanalla tuomo, sivusto pääsee Googlen listalla neljänneksi, mäkelällä ja suunnistajalla viidenneksi. Vinkkinä niille, joiden on tapana päätyä sivustolle tuomo mäkelän avulla, mäksällä vanha ja uusi sivusto asettuvat tuomo mäkelän tavoin kahdeksi ensimmäiseksi linkiksi ja se on kuitenkin huomattavasti nopeampi näpyttää. Sivusto "Mäksä jatkaa juomista" on lyöty. Vähänkö hienoa!

Sivustolle luonnollisesti päätyy runsas määrä kävijöitä suunnistukseen tai urheiluun yleensä liittyvillä hakusanoilla: Suunnistustekniikka (2.), tähän on keskitytty; suunnistajan kestävyysharjoittelu (3.), kuten myös tähän; kartanluku (8.), tätä pitäisi vielä hieman hioa; plakettisija (7.), tätäkin voisi yrittää nostaa; kompassin käyttö (2. sivu), pitäisiköhän tähän keskittyä enemmän; juoksuvauhti, (5. sivu) tai tähän; lenkillä käynti (1.) ainakin tällaiseen puuhasteluun keskittyminen olisi syytä lopettaa.

Toisaalta: Aamusyke (2.), ilmeisesti tätäkin on tullut spekuloitua; rankilista (2.), kuten tätäkin; ylirasitustila (8.), valitettavasti myös tätä; tulehdukset jaloissa (1.), karvatupentulehdus jalat (3.), jalkaterä tunnoton (4.), kuten myös näitä.

Näilläkin on tälle sivustolle päädytty: Sponsorisopimus (7.), vaikkei sivustolla olekaan ainoankaan sponsorin logoa; maajoukkueratsu (3.), en ole aivan varma, miten tämä minuun liittyy; daniel grahn (suomenkielisellä 1.), staffan eriksson (suomenkielisellä 3.) ja petri noponen (1.), enkä näistä, mutta kai se on hyvä, että joku on poikiakin muistanut. Olen varma, että hakija on löytänyt sen, mitä on lähtenyt etsimäänkin.

Tähän olen hieman pettynyt: Motivaatio (19. sivu), mutta asennevamma (5.). Pitäisiköhän tästä vetää jotain pidemmälle meneviä johtopäätöksiä?

Sitten löytyy pitkä jono sanoja, joiden yhteys tähän sivustoon, on hieman hämärän peitossa: Dodekaedri (2. sivu); ojalla (10.), onkohan googlettaja edes ymmärtänyt kirjainmerkkejä; execl (7. suomenkielisistä sivuista); rullakebab (4. sivu); kaukolämpö päästöt (2. sivu); hirvenmetsästys (7. sivu); vittu (8. sivu), kiistän kirjoittaneeni mitään noin rumaa, ainakaan ennen tätä; krea cola (1.), en edes tiedä, mitä se on; maailman kovin nyrkkeilijä (1.), sen on pakko viitata minuun; futis 70 (1.), yhteensä 25300 osumaa, rankkausjärjestys ei voisi olla oikeampi; homo vitsejä (1.), siis hetkinen...

Googlen rankkausjärjestys muuttuu jatkuvasti, joten jos tätä juttua lukee myöhemmin, ei tarvitse ihmetellä, jos haut eivät näytä järjestystä, kuten jutussa on kirjoitettu. Linkit on kyhätty manuaalisesti jälkikäteen, joten todellisissa hauissa parametrit ovat saattaneet jossain kohdassa olleet hieman toisenlaisia. Paitsi se linkki arabiankieliseen (?) Googleen on oikea.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi