sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Miten pudota SM-sprintin finaalista?

[ mäksä :: 3.6.2007 ]

Helppoa.

K-1: Haen paikkani K-viitoituksella ja availen karttaa. Päätän kiertää suon, mutta niistän sen pään. Hieman suon jälkeen alan suunnitella rastinottoa, mutta ennen kuin olen saanut mitään konkreettista aikaan, muistutan itseäni, että kyseessä on sprinttikilpailu. Näen oikealla rastilipun ja päättelen sen omakseni. Käyn poimimassa leiman talteen. (12. 1.05 -8", finaalipaikkaan 0", virhe 5")

1-2: Pudottelen varoen uraa alas. Ura jatkuu nätisti ohi avosuon ja rastimäkeen. Kartassa siinä menee myös polku, mutta tätä yksityiskohtaa en noteeraa. Haen nousun lopussa loivempaa linjaa ja päälle tultuani havaitsen lipun vasemmalla puolellani. En tiedä tarkasti, omaani tai lipun olinpaikkaa, mutta kohtuullisella näppituntumalla jatkan sen kummempia arpomatta eteenpäin. Lopulta sopivan oloisessa kolossa nököttää rastipukki, johon on kiinnitetty oikea koodi. (14. 0.51 -6", yht. 14. -11", finaalipaikkaan -1")

2-3: Pudottelen jälleen varoen alas mäestä. Luovin kumpareiden väleistä. Varmistan vielä polulla, että pusken oikeaan väliin, ennen kuin haen leiman korttiin. (12. 0.32 -6", yht. 11. -7". finaalipaikkaan +2")

3-4: Spekuloin rastilla, että rastinotto olisi helpompi vasemmalta, mutta kalkuloin silti oikean kierron nopeammaksi. Maasto on hidasta, joten ammun melko jyrkästi uralle. Vilkuilen laputellessa sykemittaria ja totean vauhdin sopivaksi. Vilkaisen myös hieman loppurataa ja arvioin sen haastavaksi. En kuitenkaan jää spekuloimaan reitinvalintoja sen pidemmäksi aikaa, sillä tiedostan ryssineeni harvinaisen monta helppoa väliä juuri edellä mainitun toiminnan siivittämänä. Rastille kurvaan varsin jyrkästi. Sopiva urakin osuu mukavasti alle. (7. 2.24 -11", yht. 7. -10", finaalipaikkaan +8")

4-5: Helppoa kauraa. Olin katsonut välin valmiiksi. (4. 0.47 -2", yht. 5. -12", finaalipaikkaan +12")

5-6: Väre lyö kapulan leimasimeen juuri ennen minua, mutta arpoo riittävät sekunnin kymmenykset, jotta pääsen purulla edelle. Emmin seuraavan välin reitinvalintaa, mutta jätän ratkaisuni vasta seuraavalle rastille. Aprikoin vauhtini varsin leppoisaksi, mutta riittäväksi. En halua vetää hapoille ennen tiukkoja suunnistusvälejä. (7. 1.10 -4", yht. 6. +14", finaalipaikkaan +17")

6-7: Metsä on jälleen hitaan oloista ja kaarran suoraviivaisesti uria alle hakien polulle. Laapustan polkua melko pitkälle ja rastin näen jo kaukaa. (4. 1.14 -2", yht. 6. -15", finaalipaikkaan +20")

7-8: Näky Martomaasta leimaamassa notkorastilla herättää minut. Minulla ei ole mitään aavistusta minne olen juossut, puhuttamakaan siitä, minne minun olisi pitänyt juosta. Rinnekulmani perusteella käännän itseni vasemmalle alarinteeseen. Rasti tulee kivutta vastaan. (27. 0.29 -6", yht. 4. -16", finaalipaikkaan +26", virhe 5")

[Ei näin]8-9: En jää ihmettelemään edellisen välin haaveilua sen enempää, mutta päätän katsoa lähtökulman tällä erää huolellisemmin. Lähden rinteen suunnassa matkaan. Kuin Einstein keksin polulla tulleeni hieman oikealle. Enempää kyseenalaistamatta keksintöäni käännän sille todistusta hakien oikealle. Etsin katseellani sopivaa kumparetta, jonka kautta rakennan rastinottoni. Luulen näkeväni kumpareen kuin lähteen autiomaassa. Pusken sitä kohti. Paikallistan itseni notkorastista edelleen hieman vasemmalle. Sen takana oleva polku ei vastaa mielikuviani. Yhtä sujuvasti kuin kaiken aikaisemmankin, keksin tulleeni sata metriä oikealle. Todistan väitteen oikeaksi juoksemalla rastille. Askeleessa on kevyt kiukku. (40. 1.19 -30", yht. 12. -40", finaalipaikkaan +1", virhe 30")

9-10: Rauhoitan kuitenkin itseni, sillä enhän ole koukkinut kuin reilun puoli minuuttia, mikä näissä piireissä ei vielä ole ollut riittävä peruste B-finaaliin pudottamiselle. Seuraavasta välistä ounailin ennakkoon, että rasti olisi helpoin ottaa hieman vasemmalta. Lähden kuitenkin pudottelemaan alarinteeseen uria haistellen. En löydä hyvää väylää ja olen jo suolla kun hyppään polulle. Nyt huomaan edessäni paremman uran, jota jatkan huolettomana suon yli. Seuraava polku iskee tuulilasiini kuin hirvi pusikosta. Tuntuu kuin olisin pudottanut keskittymiseni jonnekin, mutta on myöhäistä hakea sitä takaisin. Pyöräytän päätäni edestakaisin ja koukkaan vasemmalle poimiakseni rastin. (34. 1.23 -19", yht. 16. -57", finaalipaikkaan -5", virhe 10")

10-M: Hieman on tullut koukkua, mutta arvelen, ettei kuitenkaan liikaa. Vedän lopun rennon kovaa. Tulostaululla leukaa raapiessani mietin, että olisi kai lopussa voinut edes yrittää puristaa. (3. 0.28 -3", 11. 0.16 -2", 25. 0.12 -2", yht. 15. -58", finaalipaikkaan -5")

Jos suunnistaa näin, ei kuulukaan finaaliin. Ja jos noilla virheillä ei finaaliin pääse, ei kuulukaan sinne. Mutta enpä minä siellä mitään olisi tehnytkään. Ei olisi riittänyt potku, taito vielä vähemmän.

B-finaalista voisin todeta, että kartat loppuivat kesken. Melko uskomatonta. Mutta sikäli kun huhut väärässä paikassa olleesta rastista A-finaalissa pitävät paikkansa, lienee edellisestä aiheesta tarpeetonta jatkaa eteenpäin. Koskakohan näitä sprinttikilpailuja opitaan järjestämään?

Miettikööt viisaammat sitä, minä keskityn harjoittelemaan.


Kommentoi


Onhan sitä tullut mietittyä, miksi suunnistus ei sujunut. Ehkä kilpailuttomuus oli heikentänyt rutiineita. Toisaalta kilpailuttomuus ja muut vaikeudet olivat syöneet itseluottamusta, mikä näkyi tarpeettomana hätäilynä. Lisäksi keskittyminen oli heikkoa ja nöyryys puuttui, mutta selvää syytä näihin en osaa sanoa. Itseluottamuksen puute saattoi syödä hieman motivaatiotakin.

mäksä - 8.6.2007 klo 10.33


Melko järkyttäviä virheitä sekä karsinnassa että betonissa. Oletko miettinyt miksi teit ne? Aika pelottomasti olet nimittäin juossut väärään suuntaan =)

mikko heikelä - 7.6.2007 klo 21.42


No ei tosiaankaan lähtenyt ja pummihan siitä tuli meikäläisellekin!

sakkeus - 5.6.2007 klo 11.32


Kylläkyllä.. jäin vain miettimään, ettei se teidän sarjan rastiväliviiva ihan siihen suuntaan lähtenyt...

mäksä - 5.6.2007 klo 11.14


Melko varmasti meni, koska itse juoksin kumpareiden päältä (toisessahan oli rasti)
ja olit siinä vaiheessa n. 20-30m oikealla...

sakkeus - 5.6.2007 klo 10.22


Varsin tarkanoloisen arvion pystyit heittämään... Mutta en kiistä, etteikö se todella olisi saattanut mennä näin.

mäksä - 5.6.2007 klo 0.00


Likimain sekunnin päästä tilanetta perästä seuranneena sanoisin että lähtökulma 8. rastilta oli n. 30 astetta enemmän oikealle ja pienet kumpareet ennen polkua ohitettiin reilusti alapuolelta...;)

sakkeus - 4.6.2007 klo 19.34