sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Huippuliigaa Särkänniemessä

[ mäksä :: 14.5.2011 ]

Oli kevään tähän mennessä tärkein kilpailu ja juoksin kuin pullopersesika. Suunnistus aivan jaloissa, ennakot hukassa, rastien sijainneista ei mitään käryä. Kasille mennessä olin jäänyt yli minuutin. Sehän olikin jo aikalailla siinä. Sellaista juoksua ei olisi ollutkaan, että sen jälkeen olisi kolmen joukkoon noustu. Loppu meni sentään paremmin eli virhettä tein enää 20 sekuntia… Neljännen paikan sössin toiseksi viimeisellä. Toisaalta näillä eroilla epäilen, ettei numeroilla kolmen jälkeen ole enää niin merkitystä. Seitsemän luki oman nimen edessä.

Tietysti jos totta puhutaan, niin sijoitus edessä olisi myös voinut olla jotain ihan muuta, jos muutama kaveri olisi hieman paremmin tuntenut karttamerkit. Mutta näin se menee. Itsekin 17. rastin jälkeen oioin nurmikon poikki kunnes tajusin, että asvalttitien vieressä kulkee kapea kaistale pihamaata. Siitä olisi mennyt myös polku läpi, mutta sitä en ehtinyt tajuta, vaan kurvasin takaisin ja kirjasin ehkä kolmen sekunnin virheen. Kartta ratkaisee ja sen ehdoilla on suunnistettava.

Huippuliigan jälkeen juostiin vielä toinen startti, hämeen AM-sprintti. Osa maastosta oli jo hieman tuttua, mutta sama tilanne oli kaikilla kärkikymmenikössä. Voitin kisan 26 sekunnilla. Rastiväliajoissa seitsemän pohja-aikaa kahdestakymmenestä, kerran top 6:n ulkopuolella. Ehkä 5 sekuntia virhettä. Miksei se voinut kulkea näin myös aamulla? Vaikkei tuloksia tuollaisesta harjoituskilpailusta liian tarkkaan kannata analysoida, olisi tuo suorittaminen varmasti riittänyt aamulla top kolmoseen.

Rata oli toki helpompi, mutta myös ymmärrys maastosta ja kartasta oli paljon parempi. Esimerkiksi kotieläinpuistossa olin aamupäivällä hieman kujalla, vaikka en virhettä tehnytkään. Iltapäivällä tiesin heti, mitä odottaa ja mitä kohteita lukea. Kaikki oli täysin selvää.

Jos vajaan minuutin harjoittelulla ymmärrys maastosta kehittyy valtavasti, niin kyllä sitä hiljaa mielessään kysyy, eikö edes osaa tästä kehityksestä voisi saada aikaan jo ennen ensimmäistä yritystä? Totta kai valmistauduin, mutta vanha kartta oli väärillä merkeillä ja puusto haittasi ilmakuvien näkyvyyttä. Kokonaisuutena en kuitenkaan voi antaa itselleni kovin montaa pistettä ennakkovalmistautumisesta.

Jos olisin tiennyt mitä on edessä, jos olisin ymmärtänyt maaston ja tuntenut kulmat, niin tuskin olisin joutunut kahdeksaa rastiväliä harjoittelemaan suunnistusta ennen kuin se alkoi sujua.

Huippuliigan tulokset
GPS-seuranta
AM-sprintin tulokset


Ei kommentteja    ::    Kommentoi