sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Vuosi eteenpäin

[ mäksä :: 29.10.2013 ]

Tiedotustoiminta tuomomakela.com:ssa on ollut tänä syksynä hieman puutteellista. Matkan varrella on jäänyt sanomatta, että syksyn mittaan pitäisi tehdä päätöksiä uran jatkosta ja että päätös on ollut myönteinen, ainakin taas vuodeksi eteenpäin. Ei kaikkea voi muistaa kirjoittaa.

Mikään itsestäänselvyys ei uran jatkaminen vuodella ollut, mutta tein asiasta järkipäätöksen. Tunnepäätös olisi hyvinkin saattanut olla päinvastainen. Kaikkihan sen tietävät, ettei ole kovinkaan hääviä urheilla toipilaana ja kuntouttaa jalka. Toisaalta epäilen, että jos olisin tehnyt tunnepäätöksen, niin sitten kun jalka taas antaisi luvan ajella treeniä isolla vaihteella, olisi sitä vaan voinut ihmetellä omia päätöksiä ja todeta, että eiköhän tässä vuosi vielä yritetä ihan tosissaan.

Kantapääleikkauksesta on aikaa nyt kaksi kuukautta ja juoksuluvan sain viikko sitten. Tällä hetkellä jalan kunto on sellainen, että puhtaalla pyöräilytreenillä pystyisi toteuttamaan koviakin harjoitusohjelmia. Kuitenkin tulevaa ajatellen tärkeimpiä harjoituksia ovat juoksua ja liikkuvuutta kuntouttavat harjoitukset, jotka rasittavat jalkaa huomattavasti enemmän kuin pyöräily, mutta eivät hirveästi aikaansaa hengästymistä. Näin pyöräilyäkin on tehtävä sen mukaan, miltä jalassa tuntuu. Nyt harjoittelun suunnittelu on haasteellista ja harjoittelu kokonaisuutena kevyttä, mutta eiköhän tästä vähitellen saa ruuvia kiristettyä.

Viime kausi oli monella tapaa erittäin hankala. Kärsin koko kauden kantapäävaivasta, minkä lisäksi sairastelin runsaasti. Kuitenkin hyvin lyhyellä valmistautumisella, olin toukokuun lopussa erittäin luottavainen, että tulisin MM-kisoissa olemaan parhaassa kunnossa ikinä. Kesäkuun alun pyöräonnettomuus sekoitti pakan uudelleen, enkä lopulta ehtinyt MM-kisoihin siihen kuntoon, mitä olisin toivonut.

Ensi kesän MM-kilpailut tullaan juoksemaan Italiassa ja sprinttifinaali Venetsiassa. Joidenkin mielestä Venetsia tarjoaa maailman parasta sprinttimaastoa, mutta itse en tuollaista allekirjoittaisi. En ole koskaan juossut Venetsiassa, mutta kaupunki vaikuttaa yksitoikkoiselta. Huipputason sprinttiradalta toivoisin enemmän monipuolisuutta kuin uskon Venetsian voivat tarjota. Toisaalta tiedän, että sprinttikilpailu Venetsiassa ei lähtökohtaisesti kuulu omaan vahvuusalueeseen. Paljon on töitä tehtävänä, jotta voisin haastaa vuoden takaista kuudetta sijaa.

Måren maailmanmestaruuden myötä Suomella on sprintissä neljä paikkaa, mikä helpottaa MM-viivalle pääsyä. Tähtäimen pystyy asettamaan suoraan MM-kilpailuihin ja murhetta karsintaprosessista täytyy kantaa tavanomaista vähemmän. Oman mielenkiintonsa MM-viikkoon tuo myös uutuutena kilpailuohjelmaan lisätty sprinttiviesti. Jos ei muuta, niin ainakin siinä lienee paras sauma ottaa MM-mitali.

Mielestäni viime talvena minulla oli harjoittelussa paljon hyviä ideoita, joiden koin osoittaneen toimivuutensa huolimatta siitä, että harjoituskaudesta tuli rikkonainen. Pääsin lyhyessä ajassa hämmentävän hyvään kuntoon. Nyt haluaisin testata, mitä ehjän harjoituskauden myötä voisinkaan saada aikaiseksi. Haluaisin vielä kerran katsoa, minne rahkeet riittäisivät. Uskon vakaasti, että voin olla parempi kuin ikinä ennen. Ensi kesä kertoo totuuden.


Kommentoi


Hieno homma! Onnea ja rentoa reittä talven reeneihin!

fanthaman - 29.10.2013 klo 10.40