sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Sprinttisuunnistuksessa tärkeintä on hyvä rutiini

[ mäksä :: 6.10.2016 ]

Kotimaisiksi kolmeksi tärkeimmäksi sprinttikilpailuksi ovat vakioituneet kaksi katsastusta ja SM-sprintti. Viime vuonna omat tulokset olivat SM-kulta ja katsastussijat 3 ja 9. Tänä vuonna kaksi hylkäystä ja 11. sija. Mitä ihmettä tässä välissä on tapahtunut?

Tein tämän vuoden kilpailuissa kaikissa yhden ratkaisevan virheen. Yhteistä niille oli se, että ne tapahtuivat kilpailun viimeisellä kolmanneksella. Siinä vaiheessa, kun väsymys alkaa hiipiä puseroon, jalkoja pitää käskyttää kovempaan menoon ja suunnistusajatus alkaa rakoilla.

Kun väsymys alkaa nakertaa suunnistusajatusta, voi toimia kahdella eri tavalla: Voi hidastaa vauhtia ja antaa lisäaikaa suunnistukselle tai painaa kaasun pohjaan ja luottaa rutiiniin. Olen tottunut luottamaan rutiiniin. Olen tottunut siihen, että suunnistuskilpailun lopussa otetaan kaikki mehut irti kropasta. Se onnistuu, jos suunnistus itsessään toimii riittävän hyvin automaationa, mutta huonommin, jos pitää jatkuvasti ajatella, mitä seuraavaksi kuuluu tehdä.

Olen koko kesänä juossut nolla sprinttiharjoitusta. Lähinnä siksi, että niitä on huonosti tarjolla. Pienempiä kilpailuja olen juossut sentään muutamia. En juossut viime vuonnakaan pahemmin sprinttiharjoituksia, mutta silloin sprinttisatsauksesta oli vähemmän aikaa. Automaatiot olivat paremmin tallella. Rutiinikin ruostuu, jos ei harjoittele riittävästi.

Ajatus voidaan kääntää myös päälaelleen: Rutiini on sprinttisuunnistuksessa kaikkein tärkeintä. Hyvä sprinttisuunnistustekniikka syntyy vain, kun tehdään riittävä määrä laadukkaita toistoja. Silloin väsyneenäkin osaa tehdä oikeita asioita, vaikka ajatus ei kirkkaana enää kulkisi.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi