sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Tiomilan jälkispekulaatiot

[ mäksä :: 29.4.2003 ]

Tarina siitä miten ennakkospekulaatiot onnistuivat.

Viesti eteni ennakoidusti

Ennen pitkää yötä ei paljoa eroja syntynyt. Delta ja Paimio olivat jääneet merkittävästi, mutta muuten erot eivät olleet ratkaisevia. Pitkällä yöllä kärkeen muodostui nopeasti 25 joukkueen kärkiletka, jossa oli paljon nimekkäitä joukkueita. Salmen Janne yritti päästä kärkiletkasta karkuun, mutta käytännössä tämä aiheutti vain ajan hukkaa, kun virheitä tuli runsaasti. Hyvällä matkavauhdilla ja yhteistyöllä kärkiletka olisi varmastikin harventunut tehokkaammin ja eroa takaa tuleviin olisi synytnyt. Nyt nopeimmat osuusajat tehtiin takajoukoista.

Viestin ratkaisut nähtiin osuuksilla 6-8. Kun pitkän yön jälkeen 39 joukkuetta oli 10 minuutin sisällä, niin 8 osuuden jälkeen 39 joukkuetta oli 40 minuutin sisällä. Näillä osuuksilla pitkällä yöllä muodostunut kärkiletka hajosi täysin ja takaa nousi monia joukkueita taistelemaan sijoituksista kymmenen joukossa.

Halden voittajaksi

Haldenin maajoukkuemiehet pitivät huolta siitä, että voittokamppailu ei jäänyt loppukiriin. Emil Wigstedt sai ankkuroida Haldenin voittoon ylhäisessä yksinäisyydessä. Viesti ratkesi lopullisesti kahdeksannella osuudella, missä Jarkko Huovila jätti Orionin Tobias Anderssonia viisi minuuttia. Huovilan työtä helpotti se, että seitsemännellä osuudella Kjetil Björlo jätti Richard Gunnarssonia minuutin, eikä Tobias Andersson päässyt metsään yhdessä Huovilan kanssa. Jos Orion ja Halden olisivat lähteneet porukassa kahdeksannelle osuudelle, niin lopputulos olisi saattanut olla silti sama. Huovilalla ja Anderssonilla oli vain radan 14. rasti eri, mutta siinä Huovilan hajonta oli lyhyempi ja hänellä olisi ollut hyvä tilaisuus karata Orionilta ja päästää Haldin yksin yhdeksännelle. Haldin olisi jättänyt Omelchenkoa lisää ja Halden olisi voittanut viestin. Jos Haldin ja Omelchenko olisivat lähteneet yhdessä yhdeksännelle, niin silloin Orion olisi ollut vahvoilla.

Pitkällä yöllä kärkiletkan takana juosseet Malungs ja Södertälje juoksivat osuudet 6-9 erinomaisesti ja nousivat Göteborgin kanssa haastamaan Orionin kakkospaikasta. Niclas Jonasson putosi kelkasta ensimmäisenä ja Niklas Lindberg jäi loppukirissä statistiksi, kun Jamie Stevensson kukisti Michal Mamleevin. Göteborg juoksi erittäin hyvin, kun otetaan huomioon, että Fredrik Löwegren oli poissa ja Håkan Petersson jouduttin laittamaan puuttuvan yösilmän takia yhdeksännelle. Jamie Stevensson osoitti, että Göteborgista löytyy voittaja-ainesta.

Flopit ja topit

Viikko sitten analysoin 32 joukkueen mahdollisuuksia. 25 parhaasta joukkueesta vain yhtä, FK Friskus-Varbergia, en ollut osannut laittaa listoille. Friskus-Varberg juoksi yllättävän hyvin. Etenkin pitkän yön jälkeen suoritukset olivat hyviä ja kaiken kruununa Michal Smola oli ankkuriosuuden toiseksi nopein ja nosti joukkueen kahdeksanneksi. Friskus-Varberg oli ehdottomasti Tiomilan suurin yllättäjä.

Lidingö oli kuudes. Näsman nosti ankkuriosuudella 10 sijaa, mutta joukkue juoksi muutenkin vakuuttavasti. Yhdeksän ensimmäistä osuutta sujuivat ilman tähtiä, ilman loistoa ja ilman suuria epäonnisumisia. Vain Martin Johnsson jäi pitkällä yöllä selvästi.

Vehkalahden Veikot oli myös positiivinen yllätys 11. sijallaan. Oikeat miehet olivat oikeilla osuuksilla. Vielä pari kovaa miestä lisää, niin mahdollisuudet ovat vaikki minne. Myös Pan-Kristianstad yllätti 13. sijallaan. Taustalta löytyi koko joukkueen tasaisen varma esitys.

Epäonnistumisia oli enemmän. Deltan seitsemättä sijaa voidaan pitää sellaisena. Delta oli laittanut kaikki parhaat miehensä viidelle viimeiselle osuudelle, mutta viesti ratkesti Deltan osalta jo ennen tätä. Delta jäi osuuksilla 3 ja 4 yli 10 minuuttia. Juoksujärjestystä voi tietysti kyseenalaistaa. Tuomas Tala juoksi heikosti Kevätyössä, mutta siitä huolimatta hänet oli laitettu kolmannelle. Entä olisiko Hernalahti ollut oikea valinta pitkälle yölle, nyt Harjamäki ei pystynyt kuromaan eroa kärkeen pienemmäksi.

Bäkkelagets oli myös vaisu. Alku sujui hyvin, mutta joukkue jäi osuuksilla 7 ja 8 yhteensä 25 minuuttia. Thormod Berg oli kahdeksannella todella heikko. Björnsgaard ei juossut, mikä varmasti vaikutti lopputulokseen.

Kristianstad OK oli oma suosikkini, mutta jäi 23.:ksi. Heidänkin kohtalokseen koituivat osuudet 7 ja 8, joissa tappiota kertyi 24 minuuttia. Rostrup ei juossut, mikä saattoi vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi.

Nydalens SK:lta puuttui Sigve Vågsnes ja Pål Skogedalkin oli tuhlattu yhdeksännelle. Björseth juoksi kahdeksannen osuuden todella huonosti. Tuntui, että halutessaan joukkue olisi voinut juosta paremminkin, nyt sijoitus oli 33.

Paimion Rasti oli vasta 24.. Materiaalin kapeus näkyi alussa ja Paimio jäi neljällä ensimmäisellä osuudella yli 18 minuuttia. MS Parma jäi 28.:ksi ja joukkue vaikutti jotenkin keskenkuntoiselta. Onnistumiset jäivät lähes yksinomaa Peltolan ja Muukkosen varaan.

Turun Suunnistajat oli lampputuroiluiden jälkeen 64. ja se hävisi mm. TuMe:n kakkosjoukkueelle. Ennakkospekulaatioista se puuttui. Se unohtui. Jos olisin sen muistanut, niin tuskin noin kapeaa materiaalia olisin lähtenyt kehumaan.

Kalevan Rastin kr-syndrooma ei ota hellittääkseen ja numeroiden kanssa oli jälleen ongelmia. Meneekö tällä kaudella vuoden takainen hylsyennätys rikki?

Tiomilan tulokset


Ei kommentteja    ::    Kommentoi