sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Vaaleanpunaisella alueella

[ mäksä :: 15.7.2003 ]

Oletko koskaan kuullut vaaleanpunaisesta alueesta? Niinpä tietysti, mutta nyt en puhu rivoja. Tästä vaaleanpunaisesta alueesta olet tuskin kuullut, koska keksin sen vasta viime viikolla. Ja aivan oikein, en todellakaan selvin päin.

Kaikkihan tietävät harmaan alueen. Tai luulevat tietävänsä. Se on nokkelasti johdettu valkoisen ja mustan, oikean ja väärän välille harmaaksi, joka ei ole kumpaakaan. Mutta harmaata aluetta ei ole olemassakaan. Jos jotain ei ole kielletty, se on sallittua. Onko olemassa muita vaihtoehtoja?

Nyky-yhteiskunnassa vääristä teoista rangaistaan ja sillä yritetään saada ihmiset toimimaan yleisten normien mukaan. Mutta yhteiskunnassa on moraalittomien matemaatikkojen riemastukseksi runsaasti porsaanreikiä. Asioita, joista väärällä teolla saavutettu hyöty on pitkällä aikavälillä rangaistusta suurempi.

Jos sallittu alue on valkoinen ja kielletty moudostuneen tavan mukaisesti punainen, niin yhteiskunnan porsaanreiät saavat kuulua vaaleanpunaiseen alueeseen.

Vaaleanpunainen alue on hanurista. Yleensä asiat ovat siellä valvonnan ongelmallisuuden takia, mikä sinänsä on ymmärrettävää. Mutta on olemassa myös asioita, joita voita voitaisiin valvoa ja joista voitaisiin rangaista, mutta jostain syystä näin vain ei tapahdu. Puuttuuko kantti vai kiinnostus?

Kuten nyt vaikka pistepelloilla juokseminen. Onneksi siitä kerrankin joku hylättiin. Ainakin moraalittomat matemaatikot joutuvat laskemaan laskunsa uudelleen.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi