sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Aikavertailua

[ mäksä :: 22.7.2003 ]

Olin keväällä mielestäni hyvässä kunnossa. Juoksuvauhtini oli testijuoksuaikojen perusteella kehittynyt selvästi ja suunnistussuorituksetkin olivat ailahteluista huolimatta viime vuotta parempia.

Talvella juoksin kaikki tasavauhtiset kovat lenkkini samalla pyörätiellä. Tein harjoituksen aina samoilla tehoilla, joten suorituksia oli helppo vertailla keskenään. Parhaaksi ajakseni 6,3 kilometrin reitillä juoksin juuri ennen Tiomilaa 22.14.

Olen vaihteeksi kuluttanut aikaani arviolta 35 asteisessa soluasunnossa, joten minulla oli oiva tilaisuus käydä tarkistamassa kuntoni samaisella pyörätiellä. Tour de Francen päivän etapin jälkifiiliksissä keskityin juoksun rentouteen ja säästin voimiani ylämäkiin. Juoksu kulki mukavasti ja sykkeet pysyivät jopa turhankin alhaalla. Päivän ajaksi kellotin 21.29, 45 sekuntia paremmin kuin keväällä.

45 sekuntia on seitsemän sekuntia per kilometri. Se on paljon. Sitä ei selitetä kesäkelillä. Kaiken lisäksi suoritus oli talven juoksuihin verrattuna selvästi vaivattomampi. Helmikuussa muistan, kuinka juoksun jälkeen jouduin aina pidemmän aikaa vetämään henkeä ennen kuin pystyin lähtemään verryttemään. Nyt tuuletin hetken hiljaa mielessäni ja jatkoin matkaa.

Väistämättä herää ajatus, olisiko kevään kunto voinut olla parempi. Minä olen urani aikana ollut tasan yhden kerran keväällä kauden parhaassa kunnossa. Tänä vuonna ei ole ollut haitaksi, vaikka paras isku alkaa löytyä vasta kesän edetessä, mutta tulevina vuosina tärkeitä katsastuskilpailuja juostaan juurikin keväällä. Tällä hetkellä en osaa sanoa, mitä kevätkunnon saamiseksi pitäisi tehdä toisin. Ehkä eräs ajatus löytyy sen faktan takaa, etten kevätleirin jälkeen ole tehnyt yhtään yli kymmenen tunnin viikkoa. Ehkä harjoittelua pitäisi keventää enemmän ja pidemmällä aikavälillä ennen tosi koitoksia.

Kaikesta huolimatta jalat on hyvä pitää maassa. Vaikka kehitys juoksuvauhdissa tuntuu mukavalta, niin matkaa huippujen vauhtiin vielä riittää. Ja suunnistusvarmuuteen. Juoksupuolen ollessa kunnossa voimavarojen siirtäminen suunnistusharjoitteluun tuntuu turvallisemmalta. Syksyn SM-kilpailuja ajatellen palikoilla on hyvät edellytykset loksahtaa kohdilleen.

Ellei huippukunto ole puhjennut kuukautta liian aikaisin...


Ei kommentteja    ::    Kommentoi