sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Maine taattu

[ mäksä :: 27.8.2003 ]

Alkuviikko on ollut aika uskomaton. Pesupaikan keskusteluita lukeneena voin vain todeta, että valitettavasti kaikki hauska loppuu aikanaan.

Peesauspolemiikkihan nousi Pihkarasteilta. Ketä oikeasti kiinnostaa, kuka oli Pihkarastien kolmas? Kansallisten tulosluetteloista saa osviittaa siitä, kuka on tikissä, kuka ei, mutta haluaisinpa nähdä sen jannun, joka täydentää meriittilistaansa kansallisen kolmannella sijalla. Ensi viikonlopun SM-normaalimatka on noin 94 kertaa tärkeämpi tapahtuma kuin Pihkarastit ja jokainen, joka löysi viikonlopun tulosluettelosta oman nimensä läheltäkään omaani, käänsi kilpailun jälkeen nopeasti katseet SM:iin.

Ja se, että tulin Petterin kelkassa hyvälle sijalle, ei todellakaan ollut mitään ainutlaatuista. Yhteispelillä on ennenkin pärjätty - myös arvokisoissa. Jos oma rankisijani olisi ollut kolmenkymmenen paremmalla puolella, niin kukaan ei olisi jaksanut sen suuremmin älähtää tapahtuneesta. Sitä olisi vain ajateltu, että kun kaksi huippusuunnistajaa etenee maastossa virheettömästi, niin eihän niitä pirukaan erota. Nyt kun olin rankilla ennen tapahtunutta sadan paikkeilla, niin enemmistö veikkasi minun lyöneen kartan taskuun jo kakkosella.

Pyytäisin kuitenkin huomiomaan, että Petteri teki kilpailussa rasteilla tasan yhden virheen ja siinä kuittasin hänen edelleen. Seuraavalla välillä vedin kisavauhtia, mutta välin puolenvälin jälkeen Petteri tuli ohi. Olisiko minun tämän jälkeen pitänyt ehdoin tahdoin vetää välillä Petterin ohi, jotten olisi vaikuttanut pelkältä peesarilta? Tai olisiko minun pitänyt jäädä odottamaan kakkoselle ja antaa Petterin mennä menojaan? Etten vain olisi saanut hyötyä.

Totuus on kuitenkin se, että kaikki olisivat peesanneet Petteriä, jos olisivat pystyneet. Aika harvanhan täytyy oikeasti tehdä kyseistä ratkaisua kilpailutilanteessa. Se valinta on tehty jo viime talvena olohuoneen sohvalla, kun lenkkari ei ole ollut riittävällä syönnillä.

Jos syyllisiä tapahtuneeseen halutaan hakea, niin järjestäjästä on helppo tehdä syntipukki. Minuutin lähtövälillä suorastaan kerjättiin verta nenästä. Melkeinpä jopa ihme, ettei sen enempää letkoja muodostunut. Pihkarastien rata tarjosi hyvät edellytyykset letkojen muodostumiseen, koska siinä ei tarjottu ainuttakaan kunnollista pitkää väliä, jolla fyysinen hajonta olisi purrut täysimittaisesti. Kahden kilometrin väli selkeällä reitinvalinnalla ja juostavalla pohjalla, niin Petterin selkä olisi kadonnut horisonttiin.

Mikäli ensi viikonloppuna osuu kohdalle hyvä selkä, niin lupaan lähteä matkaseuraksi. En varmasti olisi ainoa, joka SM-kilpailuissa yhteistyöhön ryhtyy.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi