sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Letkat tiedossa

[ mäksä :: 7.10.2003 ]

Jos juokset 25-mannassa ensimmäistä tai toista osuutta, etkä halua tietää, onko Haldenilla tai Midälva OK:n kolmosjoukkueella sama hajonta kanssasi. Sulje selaimesi välittömästi.

25-mannassa ensimmäinen ja toinen osuus ovat hajontapari. Toisin sanoen missään kohdassa hajontarasteja ei voi olla kahta enempää. Rata tulee välillä yhteen ja hajoaa uudestaan. Erilaisia ratavaihtoehtoja on teoreettisesti olemassa vähintään 16, kenties jopa 64, mutta niistä on käytössä vain 4. Radat A, B, C ja D.

Jos avaus on sama, niin toisen osuuden on pakko olla myös sama. Jos avauksessa rata on A, toisella osuudella B ja päinvastoin. C ja D toimivat parina samaan tapaan.

Hajontakaavio on myös nerokkaan yksinkertainen. Avauksessa ratavaihtoehtot pyörivät rintanumeron perusteella neljän sykleissä A, B, C ja D. Siis joukkueilla 1, 5 ja 341 on sama rata. Toisella osuudella tilanne on käytännössä sama, mutta kirjaimet ovat vain muuttuneet.

Minulle on viestiin tarjottu toinen osuus. Meidän numeromme on 31, joten sama rata on ainakin Kalevan Rastilla, Rykmentillä, IFK Göteborgilla ja todellakin Midälva OK:n kolmosjoukkuella. Wuhuu!

Edellinen on tietysti pelkkää spekulaatiota. Varmaa tietoa tulevista radoista minulla ei ole sen enempää kuin muillakaan. Edellisen valistuneen arvauksen pohjatietona olivat viime vuosien hajontakaaviot. Järjestäjät vaihtuvat vuosittain, joten hajontakaaviokin saattaa. Toisaalta vielä vuonna 2000 avauksessa ratoja oli tasan kaksi, joten nykyistä mallia voidaan pitää kehittyneenä. Jos joku on kiinnostunut tutkimaan tarkemmin ruotsalaisten luomia hajontaihmeitä, niin viime vuoden Tiomila on aika hyvä esimerkki.

Tämä ei varsinaisesti ole ensimmäinen kerta, kun lyön veikkausta pystyyn tulevasta hajontakaaviosta. Osumia on tullut, ohilaukauksia myös. Joskus tiedoista on ollut hyötyä, useimmiten ei. Tällä kertaa taustatiedot ovat siinä määrin laajat, että arvaukseni onnistumistodennäköisyys on melkoisen suuri. Toisaalta kun hajontoja yksittäisellä rastilla ei kuitenkaan ole kuin maksimissaan kaksi, niin letkojen seurailu ei liene muutenkaan ylivoimaisen vaikeaa.

Jos olen oikeassa, niin ensi vuodeksi täytynee esittää numerolappuja myös selkään.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi