sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Lepoa vai ei?

[ mäksä :: 21.10.2003 ]

Pitäisikö levätä kaksi viikkoa? Siis olla kaksi viikkoa käymättä lenkillä, tekemättä mitään. Se oli Jaskan ajatus, jonka löin viime viikolla välittömästi kuultuani kanveesiin. Tällä viikolla tai tänään olen pyöristellyt mielipiteitäni ja alkanut harkita vaihtoehtoa tosissaan.

Periaatteessahan ajatus on järkevä ja jo ennen viime viikon ajatusten vaihtoa olen lukenut huippujuoksijoiden tekevän jotain vastaavaa. Jos minulla olisi jalkavaivoja, motivaatio-ongelmia tai olisin viimeisen vuoden aikana harjoitellut ihan oikeasti paljon ja kovaa, niin voisin harkita pidempääkin lepoa. Mutta ei. Jalat ovat tikissä, intoa löytyy kuin pienestä kylästä ja viimeiseen puoleen vuoteen ei ole tullut ainuttakaan yli kymmenen tunnin viikkoa.

Jos kerran myönnän olevani tällainen harrastelija, niin miksi edes harkisten moista? Eikö perinteinen kuntoilijoiden neljän viikon harjoittelun kevennys riitä? Luulenpa, että riittäisi. Luulenpa, että asialla ei ole ensi kauden kannalta mitään merkitystä.

Siis miksi edes harkitsen levätä? Mutta jos asialla ei ollut merkitystä, niin käännetään se toisinpäin, miksi edes harkitsen harjoitella? Smålandskavlenin jälkeen kalenterista löytyisi sopivasti kaksi viikkoa lepoa varten, koska todellisen harjoittelun olen päättänyt aloittaa vasta NSM:n jälkeen.

Kahdesta viikosta löytyy lukuisia yksityiskohtia huutamassa vastalausetta, mutta olen valmis sivuuttamaan niistä jokaisen. En pelkää kahden viikon levon vaikutusta kuntooni. Jos NSM:ssä ei kulje, niin entä sitten? Harjoittelun käynnistyttyä kunto palautuu kyllä nopeasti.

Edelliset eivät anna syytä siihen, miksi määräisin itseni kahden viikon pakkolepoon. Mutta minulla on peruste. Syy, miksi ajatus kiehtoo minua.

Olen viimeksi levännyt täyden viikon rippileirin aikaan. Siitä on reilut seitsemän vuotta. Sen jälkeen olen harjoitellut lähes 4 kuukautta, juossut puoli kierrosta maapallon ympäri ja kirjoittanut 2,5 megaa harjoituspäiväkirjaa. Miltäköhän tuntuisi levätä kaksi viikkoa? Miltä tuntuisivat lihakset, joilla ei ole urheiltu viikkoon? Muistaisinkohan käydä suihkussa tai vaihtaa kalsareita? Tiedänkö edes, miltä tuntuu olla oikeasti palautunut?

En tiedä - etenkään sitä mitä tulen tekemään. Lähes viikko aikaa harkita. Haluaisin toimia oman tahtoni mukaan, mutta olo on kuin keskinkertaisena perjantai-iltana taksinumero kädessä. Jos en lähde baariin, pelkään menettäväni jotain, mutta jos lähden, pelkään illan olevan tylsä. Olenkohan äänestämässä levon puolesta?


Ei kommentteja    ::    Kommentoi