sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

12 pv, 25.35

[ mäksä :: 11.7.2004 ]

Tein kesä-heinäkuun vaihteessa kesän peruskuntojakson. Yhteenparsitusta numerodatasta on helpoin saada käsitys kokonaisuudesta, joten hieman summarivejä seuraavassa:

 12 päivää         25.35 harjoittelua
 21 harjoitusta       2.08 per päivä  
  5 pitkää lenkkiä     15.04 juoksua    222km juoksua, joista
    (yksi pyörällä)    6.11 suunnistusta  45km suunnistusta
  7 suunnistusharjoitusta  4.20 pyöräilyä    95km pyöräilyä

Jakson tarkoituksena oli tehdä pohjatyötä niin fyysiikan kuin suunnistuksenkin puolella. Alkuperäinen tarkoitukseni oli tehdä jaksosta hieman pidempi, mutta 12 päivään sai mahtumaan jo varsin hyvän kokonaisuuden.

Lihaksiston kanssa ongelmia

Fyysisesti rytmitys kulki yksinkertaistettuna siten, että tein kahtena peräkkäisenä päivänä suunnistusharjoituksen, jonka jälkeen juoksin pitkän pk-lenkin. Juoksin suunnistusharjoitukset kevyenä ja reippaalla, vaikkeivat useat harjoitukset olleetkaan erityisen pitkiä. Runsaasta määräharjoittelusta johtuen en olisi pystynyt tekemään harjoituksia kovana tai kokonaisrasitus olisi kasvanut liian suureksi.

Suurimmat ongelmat olivat kuitenkin lihaksiston jaksamisessa. Jalat väsyivät maastossa juoksemisesta yllättävän helposti. Toisaalta pitkät lenkit palauttivat niitä myös tehokkaasti. Ehkä fyysisen puolen yksi akilleen kantapäistä löytyy voimapuolelta.

Erilaisia suunnistusharjoituksia

Suunnistusharjoitukset tein kaikki Varsinais-Suomessa, mutta pyrin hakemaan harjoituksiin hieman poikkeavia maastoja tai vähintäänkin varsinaissuomalaisiksi epätyypillisiä rastivälejä. Pääpainopistealueet olivat rinteissä ja tiheiköissä. Radat olivat haastavia ja suunnistus sujui vaihtelevasti.

Väsyneet jalat vetivät suunnistusajatusta muualle ja aiheuttivat suurimmat virheet. Väsymystä ei kyllä saisi laskea lieventäväksi asianhaaraksi, sillä usein kilpailuissakin joutuu suunnistamaan väsyneenä, eivätkä silloinkaan selitykset auta. Mutta silloin kun juoksu kulki, kulki myös suunnistus. Paikoitellen oikeinkin lupaavasti.

Tavoitteena ehjä rastiviikko

Seuraavat suunnistuskilpailut tulevat puolentoista viikon kuluttua FIN5-rastiviikolla. Aion juosta viikon viestikilpailuomaisesti, eli välttää epäonnistumisia. En lähde hakemaan hyviä yksittäisiä sijoituksia kilpailuista, vaan yritän saada hyvän tuloksen koko viikolta. Välipäivänä juostavan Huippuliigan osakilpailuun en edes yritä päästä juoksemaan, vaan keskityn itse rastiviikkoon.

Kovan määräjakson jälkeen tuloskunto on maissa, joten ensi viikon aikana olisi tarkoitus tehdä kovia harjoituksia ja palauttaa mieliin vauhdikkaampaa juoksemista. Itselleni on pieni arvoitus, kuinka hyvin juoksu viikolla kulkee, joten tarkkoja sijoitustavoitteita en ole uskaltanut asettaa.

Yhden piilotavoitteen olen kuitenkin joutunut laatimaan. Elokuun MM-katsastuksiin pääsee heinäkuun lopun online-rankin 50 parasta suomalaista ja mieli tekisi kokeilla siipiään katsastuksissa. Nyt sijoitus pyörii 80 huonommalla puolella, mutta nouseminen 50 joukkoon on täysin mahdollisuuksien rajoissa - pari hyvää sijoitusta riittäisi. Yritän kuitenkin olla ajattelematta asiaa ja mietin tilannetta katsastuspaikan suhteen vasta viikon jälkeen.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi