sprinttisuunnistaja

Tuomo Mäkelä

Seuraa minua Twitterissä: @tuomomakela
Alkusivu - Harjoittelu - Jutut - Keskustelu - Linkit

Ranki ulkona - ajanhermosta

[ mäksä :: 20.11.2002 ]

Ranki on ajatuksena hieno asia. Sen tarkoituksena on laittaa hyvinkin vaihtelevat onnistumiset yhdeksi pistemääräksi, joka kertoo sen kauden tason.

147., 79.65 pistettä. Se on minun tasoni. Ei todellakaan häävi. Se ei ole mitään. Kovat jätkät eivät edes jaksa selata listaa niin alas. Sitä kovin yrittää todistella itselleen ja muille kuinka kova urheilija sitä on, mutta todellisuus nauraa päin naamaa.

Nuorempana ranki oli minulle henki ja elämä. Kilpailuissa juoksin aina pisteet mielessä ja kilpailujen jälkeen laskin rankipisteet itselle ja 20-pojissa myös muille. Lopulta heräsin todellisuuteen. Ajatuksena ranki on hieno, mutta totuus se ei ole.

Miten rankia voisi parantaa?

Pikkukilpailujen merkitystä tulisi laskea, koska siellä tapahtuu eniten pisteiden vääristymiä. Tämä johtuu epätasaisesta lähtijäjoukosta, jossa ennakkoon parhaiden onnistuminen vaikuttaa ratkaisevasti muiden pisteisiin. Puolestaan niitä, jotka menestyvät tärkeissä kilpailuissa tulisi palkita. Kilpailujen arvostusta voisi kokonaisuudessaankin arvioida uudestaan, vaikka absoluuttisen oikeaa ratkaisua on mahdotonta löytää.

Tärkein uudistus joka pitäisi tehdä on online-rankin saaminen suunnistukseen. Se ei vaatisi kuin, että joku näppärä koodinvääntäjä tekisi toimivan ohjelmiston, jonka avulla rankin ylläpitäminen olisi huomattavasti nykyistä helpompaa. Rankin toimivuudesta esimerkkiä kannattaa ottaa tenniksestä. Siellä rankijärjestelmä on hyvin keskeinen ja sen olemassaolo pitää jatkuvasti pienempienkin turnaustenkin kiinnostavuutta yllä. Voisiko sama toimia suunnistuksessa? Lisäisikö toimiva rankin suunnistuksen kiinnostavuutta mediassa?

En tiedä. Paitsi sen, että asioiden eteen tehdään ja tullaan tekemään liian vähän, jos sitäkään.


Ei kommentteja    ::    Kommentoi